GettyImages

Washington Post: CIA ciljano likvidira vođe IS-a

CIA i američki specijalci zajedno vode kampanju ciljane likvidacije vođa skupine Islamske države (IS) u Siriji, odvojeno od drugih vojnih operacija protiv te ekstremističke skupine, piše u utorak Washington Post.

U okviru te kampanje prošlog tjedna je ubijen Junaid Hussain, računalni stručnjak IS-a, blizu Rake u Siriji, piše list pozivajući se na neimenovane visoke američke dužnosnike.

 

  • Antiteroristički centar CIA-e (CTC) i JSOC su “omiljena sredstva” Obamine uprave protiv ekstremističkih skupina, ističe Washington Post.

 

Dosad je izveden “manji broj” udara, navodi isti izvor.

CIA sa svojim moćnim protuterorističkim centrom “ima (u toj kampanji) važnu ulogu u pronalasku i lociranju” vođa IS-a, navodi list. Izvođenje samih udara “isključivo” je u nadležnosti JSOC-a, diskretnog ali moćnog ogranka američkog zapovjedništva specijalnih snaga.

Antiteroristički centar CIA-e (CTC) i JSOC su “omiljena sredstva” Obamine uprave protiv ekstremističkih skupina, ističe Washington Post.

List podsjeća da je CTC tragao za Osamom bin Ladenom i da je JOSC pripremio i izveo operaciju u kojoj je 2011. ubijen vođa Al Kaide.

Kako navodi list, takva podjela uloga – u kojoj vojnici JSOC-a nadziru udare – proizlazi iz zadaće Obamine administracije da CIA-u usmjeri na njezinu obavještajnu djelatnost, na štetu njezinih paravojnih aktivnosti kao što su likvidacije bespilotnim letjelicama.

No CIA i dalje sama izvodi takve udare u drugim zemljama, napose u Jemenu i u Pakistanu.

Komentiraj