VULIN ‘U Srbiji trenutno oko 7000 migranata’

HINA / Sava RADOVANOVIÆ / mm

Na teritoriju Srbije trenutno je oko 7000 migranata i za svakog se može naći mjesta u prihvatnim centrima, ali svi oni hoće u Beograd jer lakše dolaze do krijumčara, izjavio je u subotu srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

On kaže da je u Bruxellesu “neko na papiru zatvorio zapadnobalkansku rutu, ali da ona nije zatvorena i da migranti i dalje dolaze”, te da je Srbija zbog toga za ophodnju granice s Bugarskom i Makedonijom morala poslati združene snage vojske i policije.

On tvrdi da su krijumčari razlog što migranti neće u prihvatne centre “jer kad su u centrima kontroliran je ulazak i izlazak”, a kada su u barakama i napuštenim skladištima ili na ulici “može  im prići tko god hoće”.

Vulin kaže da i Srbija, poput mnogih država u EU, može prisilno raseliti sve migrante koji su u napuštenim skladištima oko željezničkog kolodvora, ali to ne želi zbog svog ugleda jer ni dosad nije “bilo šta pogriješila” u upravljanju migranstkom krizom.

“Ove zime umirali su ljudi od hladnoće i u Grčkoj i u Bugarskoj, ali u Srbiji nisu”, naglasio je Vulin i ponovio da neće biti otvaranja novih prihvatnih centara.

Vulin je potvrdio da Srbija “malo novca izdvaja iz državnog proračuna” za migrante, te da joj stalno stiže međunarodna pomoć jer “Srbija nije ni izazvala migrantsku krizu i ne može je plaćati”.

Europski povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje izvanrednim situacijama Hristos Stilijanidis najavio je prošlog tjedna u Beogradu da će Srbija od EU dobiti dodatnih četiri milijuna eura za pomoć migrantima i izbjeglicama i pohvalio vladu Srbije za dosadašnje upravljanje migrantskom krizom. Pomoć EU bit će namijenjena za ishranu izbjeglica i migranata u prihvatnim centrima diljem Srbije i poboljšanje uvjeta smještaja.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin priopćio je tada da Srbija neće povećavati kapacitete prihvatnih centara sa sadašnjih oko 6000 mjesta, ocijenivši da je taj smještaj “najkvalitetniji na migrantskoj ruti”.

Komentiraj