Vučković jasna: Svinjokolje nema dok je na snazi uredba

Autor:

23.11.2023.,Zagreb, pod predssjedanjem premijera Andreja Plenkovica odrzana 265, sjednica Vlade Republike Hrvatske.
Marija Vuckovic, ministrica poljoprivrede.
  Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je u četvrtak nakon sjednice Vlade da dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja zbog afričke svinjske kuge (ASK), što se odnosi i na svinjokolju, trženja mesom neće biti.

Na upit novinara nakon sjednice Vlade hoće li doći na svinjokolju na koju su je pozvali prosvjednici, Vučković je uzvratila da nije vidjela poziv.

Naime, nezadovoljni Vladinim mjerama protiv afričke svinjske kuge, dio slavonskih poljoprivrednika blokirao je u četvrtak cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Županja-Orašje. Predvode ih Stožer za obranu hrvatskog sela i nedavno osnovani Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, koji su u srijedu organizirali izlazak seljaka na ceste, ali tada nisu blokirali prometnice.

Prosvjednici zahtijevaju zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekata za držanje svinja i hitno ukidanje zabrane klanja svinja. Također traže omogućavanje svinjokolje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, osiguranje redovne mjesečne novčane potpore uzgajivačima kojima su svinje eutanazirane i omogućavanje slobodne trgovine nezaraženim svinjama.

Ministrica je kazala je da su neki od ljudi koji sudjeluju u prosvjedima i organiziraju ih, politički dodatno aktivni, što je njihovo pravo i sloboda, ali su oni učinili sve da do svinjokolje ne dođe. A što se tiče ocjene da se radi o dodatnim, politički motiviranim aktivnostima, ona je prilično jasno vidljiva, ustvrdila je.

Ministrica je izvijestila da su ovoga tjedna u Hrvatskoj zabilježena dva slučaja ASK-a, i to u utorak, oba u Starim Mikanovcima, zbog kojih se jedan zbog epidemioloških i veterinarskih razloga dodatno istražuje.

Na upit koje je onda rješenje za cijelu tu situaciju, s obzirom da prosvjednici najavljuju da će ići u svinjokolju, ministrica je kazala da dok vrijedi naredba da nema prometovanja svježim mesom u zonama ograničenja, koja je sukladna EU uredbi, nema trženja svježim mesom.

“Mi činimo sve što je moguće da do takvog slobodnog trženja što prije dođe. Pri tome nam oni koji čine nezakonite radnje i krše naredbe, čine veliku štetu svinjogojstvu, Slavoniji i hrvatskoj državi”, poručila je.

Plenković: “Pravi organizatori prosvjeda su oni koji veze nemaju sa svinjogojstvom i koje instruiraju Domovinski pokret, Most, suverenisti i još neke manje stranke”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.