Marija Vučković: “Dio prosvjednika nema nikakve veze s poljoprivredom”

Autor:

26.10.2022.,  Osijek -"Veterinarski dani" u organizaciji Hrvatske veterinarske komore, Veterinarskog fakulteta Sveucilista u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta. Uz predstavnike veterinarske struke, doktora veterinarske medicine, strucnjaka iz veterinarske velike i male prakse, veterinarskoga javnog zdravstva i sigurnosti hrane, strucnjaka iz područja znanosti i biomedicine, na svecanom otvorenju bila je i ministrica poljoprivrede Marija Vuckovic i glavni drzavni inspektor Andrija Mikulic Photo: Borna jaksic/PIXSELL

Borna jaksic/PIXSELL

Poljoprivrednici nezadovoljni vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge u srijedu su prosvjedovali diljem Slavonije. Prosvjed je organizirao Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje.

Potporu poljoprivrednicima dao je i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji je za nacional.hr rekao da podupire poljoprivrednike u njihovim zahtjevima da se izbore za obranu hrvatskog sela. Dodao je da su okupljeni jako razočarani, ljuti i nezadovoljni. “Odaziv je jako, jako velik. Uz njih smo, nisu sami”, poručio je. A na pitanje hoće li se prosvjed preliti i do Markovog trga, odgovorio je: “Moguće. Iako je i ovo velik udarac Vladi. Ovoliko poljoprivrednika svinjogojaca, ratara je izašlo… Praktički je blokirana državna granica”.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je za Dnevnik HRT-a izjavila da je više od 90% gospodarstava na kojima se potvrdila afrička svinjska kuga imalo problema s poštivanjem propisa biosigurnosti.Govoreći o tradicionalnoj svinjokolji u Hrvatskoj, kazala je da svi svinjogojci u kategoriji 4 poštuju tradiciju, biosigurnost. Među njima se, kaže, bolest potvrdila samo na jednom gospodarstvu. Ona gospodarstva u kategoriji 3 imaju evidentiranu bolest u manje od 10%.

“Mogu razumjeti sve ljude kojima je teško, zbog ograničenja prometa, zbog činjenice da su u zoni ograničenja. Zona ograničenja neće se lako smanjivati dok god postoji sumnja na ilegalni promet. Stoga bih apelirala, kako bismo što prije u potpunosti suzbili bolest i riješili pitanja ograničenja u prometu, trebamo poštivati sva pravila koja se odnose na biosigurnost”, rekla je i dodala da, što se tiče ekonomskih i socijalnih posljedica koje ostavlja bolest, oni su predložili i donijeli niz mjera, dodala je.

Dio političara, saborskih zastupnika dao je potporu prosvjednicima. Na pitanje koliko je politikanstva u pozadini svega, ministrica Vučković je rekla da politika svakako ima utjecaj na ove događaje. “Neki političari pokušavaju sebi osigurati dodatan prostor, ignoriraju i struku i znanost”, rekla je Marija Vučković za Dnevnik HRT-a.

Istaknula je opet da Vlada i Ministarstvo poljoprivrede itekako cijene značaj Slavonije za hrvatsku prehrambenu sigurnost i da je uložila značajna sredstva. Prosvjednici su rekli da će neće odustati sve dok Ministarstvo ne odgovori na njihove zahtjeve. Ministrica je poručila da je danas prosvjedovao tek jedan manji broj svinjogojaca. “Veliki dio svinjogoajaca razumije i primjenjuje mjere. Vjerojatno se pojavljuje i niz drugih poljoprivrednika koji imaju neki drugi problem, pa se sad to povezuje s afričkom svinjskom kugom. Dio, koliko ja znam, prosvjednika nema nikakve veze s poljoprivredom. Što se tiče sastanaka, zahtjeva, mi njima udovoljavamo sukladno svojim mogućnostima. Koliko ja znam, svatko se primi i takva će politika biti dalje”, zaključila je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.