VUČIĆEV OBRAČUN S OPORBOM: Obavještajna služba pretukla Sandulovića nakon što je položio cvijeće na Kosovu

Autor:

DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL, Facebook

Malo poznati čelnik Srpske republikanske stranke priveden je nakon što je položio cvijeće na grob obitelji Jashari i tako izazvao skandal u Srbiji gdje su ga Vučićevi suradnici optužili za izdaju

Malo poznati srpski opozicijski političar Nikola Sandulović objavio je 2. siječnja na društvenim mrežama snimku na kojoj na Kosovu, u Prekazu, polaže cvijeće na grob sedmogodišnje Blerine Jashari. Nju je početkom ožujka 1998. godine, s više od 50 članova obitelji uključujući 18 žena i desetero djece, ubila srpska policija. Sandulović je uz snimku postavio poruku da je „jedini političar iz Srbije koji je došao odati počast nevinim albanskim žrtvama, porodici Jashari“.

Radi se o događaju čiji je glavni akter bio Adem Jashari, kojeg su srpske vlasti tretirale kao najopasnijeg terorista na Kosovu zbog niza napada na policiju. Srpska policija je 5. ožujka 1998. opkolila Jasharijevo imanje u Prekazu i, kako se tvrdi, dala mu rok od dva sata da se preda ili pusti žene i djecu. Došlo je do okršaja, uz korištenje oklopnih vozila, artiljerije i helikoptera. Poginula su dvojica policajaca, dok je jedina iz obitelji Jashari preživjela jedanaestogodišnja Besarte. Srpske vlasti su tvrdile da je Jashari žene i djecu iz svoje obitelji koristio kao taoce, ali ih policija, očito, nije tretirala kao taoce.

Bila je to prekretnica u dugogodišnjoj kosovskoj krizi. Inzistiranje uglednog disidentskog pisca Ibrahima Rugove da se kosovski Albanci suprotstave režimu srpskog lidera Slobodana Miloševića štrajkovima i mirnim protestima, palo je u drugi plan, a Oslobodilačka vojska Kosova (OVK), kojoj je Jashari pripadao, počela je dobivati sve više pristalica. Poslije sukoba u Prekazu promijenio se i stav međunarodne zajednice s obzirom na to da je Washington do tada osuđivao „neopravdano nasilje policije“, ali i „terorističke akcije OVK-a“. Sukobi na Kosovu pretvorili su se uskoro u pravi rat, koji je okončan u lipnju 1999. godine, poslije gotovo tromjesečnog NATO-ova bombardiranja Srbije.

Blerinu Jashari je početkom ožujka 1998. godine, s više od 50 članova obitelji uključujući 18 žena i desetero djece, ubila srpska policija u okršaju s njezinim ocem Ademom Jasharijem

Beograd inzistira na tome da je Kosovo i dalje dio Srbije, ali je Priština 2008. proglasila nezavisnost, koju je priznalo više od 100 zemalja uključujući 27 članica Europske unije i NATO-a, Australiju, Japan, Saudijsku Arabiju, Južnu Koreju. Kosovo je član Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Međunarodnog olimpijskog saveza, Svjetske nogometne federacije – FIFA… Čemu je, bez sumnje, pridonio i Jashari. Albanci smatraju da je Jashari otac OVK-a i postumno mu je dodijeljeno zvanje heroja Kosova. Njegovo ime nose stadion u Kosovskoj Mitrovici, prištinski međunarodni aerodrom, kao i trg u centru grada na kojem se nalazi i Spomenik bratstvu i jedinstvu, podignut 1961. godine i posvećen palim borcima Narodnooslobodilačkog rata. U Prekazu je izgrađen Memorijalni kompleks Adem Jashari. Gdje je Sandulović položio cvijeće.

Zbog čega je 3. siječnja uhapšen u Beogradu i, kako tvrdi njegov odvjetnik Čedomir Stojković, pretučen u prostorijama Sigurnosno-informativne agencije (BIA) – nasljednice nekadašnje Službe državne sigurnosti. Prema Stojkovićevim riječima, Sandulović je u sjedištu BIA-e saslušavan četiri sata i tuklo ga je više od 10 pripadnika te službe. „Više puta je gubio svijest, polomili su mu rebro, oduzeta mu je desna strana tijela i zbog posljedica prebijanja nije u stanju biti prebačen iz Beograda u Niš, gdje mu je određen pritvor iako nije saslušan. Razlog za određivanje pritvora je rizik od ponavljanja krivičnog djela, što je besmisleno. Sandulović je položio cvijeće na grob sedmogodišnjeg djeteta“, naveo je Stojković.

Tužiteljstvo u Nišu potvrdilo je da je Sanduloviću određen pritvor „zbog sumnje da je izvršio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti“, ali bez preciziranja kako je to učinio. A onda se 6. siječnja oglasio bivši direktor BIA-e Aleksandar Vulin, koji je tu funkciju napustio početkom studenoga, nakon što je dospio na crnu listu SAD-a zbog umiješanosti u „organizirani kriminal i trgovinu narkoticima“. Vulin je izjavio da je Sandulović priveden po njegovu naređenju, koje je ostalo na snazi i poslije ostavke, zbog sumnje da podriva ustavni poredak i aktivno radi na odcjepljenju Kosova.

Srpski opozicijski političar Nikola Sandulović objavio je 2. siječnja na društvenim mrežama snimku na kojoj na Kosovu, u Prekazu, polaže cvijeće na grob sedmogodišnje Blerine Jashari. FOTO: Facebook

„Da je Sandulović položio vijenac na Himmlerov grob, Mossad bi ga ubio, da je položio vijenac na grob Osame bin Ladena, CIA bi mu došla glave. Polažući vijenac na grob ubojice Srba Jasharija, Sandulović je dobio samo privođenje po mom naređenju i zadržavanje po nalogu tužitelja. Ispričavam se Srbiji što nisam mogao više učiniti. Ne znam za koje su još izdajnike aktivna moja naređenja za privođenje i dovođenje pred tužitelje, ali najbolje da izdajnici sami provjere. Nadam se da naređenja nisu povučena“, poručio je Vulin.

Odvjetnik Stojković je Vulinove riječi okarakterizirao kao laž i preuzimanje odgovornosti za nešto s čim nema veze, ali što nanosi međunarodnu štetu režimu srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Sedam dana poslije hapšenja oglasila se BIA, navodeći da prilikom njenih aktivnosti nije došlo do povrede slobode i prava niti nezakonite primjene fizičke sile prema Sanduloviću. „Iznošenjem laži o navodnom nezakonitom postupanju pripadnika BIA-e, Sandulović i ostali promotori nezavisnosti Kosova žele dezinformirati i uznemiriti domaću i stranu javnost, narušiti ugled Agencije i destabilizirati sigurnosne prilike u Srbiji“, poručili su iz te službe.

Nema sumnje da je Sandulovićeva biografija prilično interesantna, a mnogi bi ga nazvali kontroverznom osobom. Lider je minorne izvanparlamentarne Republikanske stranke, koja se u Registru političkih partija vodi kao stranka čiji je cilj zastupanje interesa mađarske nacionalne manjine u Srbiji. Ta stranka je, praktički, nasljednica Republikanske partije, među čijim osnivačima je bio Sandulović, uz Vladimira Cvijana, nekadašnjeg parlamentarnog poslanika Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS). Cvijan je 2013. došao u sukob s Vučićem, poslije čega je osnovao Republikansku partiju i – ubrzo nestao iz političkog života. U ožujku 2021. saznalo se, neobičnim stjecajem okolnosti, da je Cvijanovo tijelo pronađeno 5. siječnja 2018. na obali Dunava i da je službeno utvrđeno da je izvršio samoubojstvo u mutnim riječnim valovima. Dulje od tri godine čak ni Cvijanova supruga nije znala za njegovu smrt, a na spomeniku na grobu uklesano je samo „Vladimir 1976 – 2018“. Bez prezimena.

Aleksandar Vučić je u Davosu, tijekom Svjetskog ekonomskog foruma, na pitanje o hapšenju odgovorio da ‘nije on organ za provođenje krivičnog gonjenja’. FOTO: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/PIXSELL

Ubrzo je Sandulović najavio da će tražiti „procesuiranje svih činitelja državnog aparata koji su krili brutalno ubojstvo Cvijana“. Prema Sandulovićevim riječima, Cvijan je napustio SNS „bježeći od Vučićevih prijetnji smrću“, zato što je „počeo iznositi informacije što je sve radio“. Sandulović se predstavljao kao savjetnik srpskog premijera Zorana Đinđića, ubijenog 2003. godine, mada je zvanično samo izvjesno vrijeme bio jedan od pripadnika njegova osiguranja i navodno je uklonjen s te dužnosti zbog incidentnog ponašanja, tuča i kriminalne prošlosti.

Činjenica je da je policija Sandulovića 2001. godine tretirala kao pripadnika kriminalne „Zvezdarske grupe“. Poslije Đinđićeva ubojstva Sandulović je bio među više od 11.000 osoba privedenih u policijskoj akciji „Sablja“. Sandulović je 2001. godine stupio na delikatnu dužnost predsjednika Golubarskog saveza Srbije. U veljači 2006. bačena je bomba u dvorište Sandulovićeve kuće, za koju se tvrdi da vrijedi skoro četiri milijuna eura. Sandulović je ponudio nagradu od 100.000 eura onome tko mu otkrije ime naručitelja napada. Četiri godine kasnije bomba je eksplodirala ispod Sandulovićeva automobila Chevrolet Lacetti. Eksplozija je odbacila Sandulovića dvadesetak metara, ali je preživio. Policija je dala interesantno objašnjenje da je povod za napad dugogodišnji sukob vezan za „neraščišćene imovinske odnose, prije svega oko poslova golubarstva“.

Medijsku pažnju Sandulović je ponovo privukao 2014. godine, kada je prekinuo Vučićevo izlaganje u amfiteatru ugledne London School of Economics, tvrdeći da posjeduje dokaze da su izbori u Srbiji bili neregularni. U ožujku 2020. godine, tijekom izvanrednih mjera u Srbiji zbog pandemije koronavirusa, Sandulović je uhapšen sa obrazloženjem da je širio lažne vijesti i izazivao paniku. Sandulović podržava bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, uključujući i napad njegovih pristalica 2021. godine na Capitol Hill. U veljači je Sandulović u Prištini razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. Sljedećeg mjeseca je s predsjednikom Republikanske partije Kosova Fatonom Kurtijem potpisao sporazum čijim se odredbama predviđa međusobno priznanje Srbije i Kosova kao dviju nezavisnih država i zajednički ulazak u EU i NATO.

‘Da je Sandulović položio vijenac na Himmlerov grob, Mossad bi ga ubio, da je položio vijenac na grob Osame bin Ladena, CIA bi mu došla glave’, izjavio je bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin

U povodu Sandulovićeva hapšenja Albin Kurti je optužio Beograd da nastavlja koristiti metode ruskog predsjednika Vladimira Putina, od zastrašivanja do nehumanoga mučenja političkih protivnika. „Srbija nije opasnost samo za Balkan, već i za vlastite građane. Sandulovića je srpska država pretukla i optužila za izazivanje mržnje nakon što se poklonio pred grobom sedmogodišnje Blerine Jashari“, rekao je Kurti.

Glasnogovornica Europske komisije Ana Pisonero izjavila je, govoreći o Sanduloviću: „Važno je imati potpuno jasne činjenice o tom slučaju. Očekujemo da se poštuju prava svih građana. Svako pritvaranje treba biti zasnovano na osnovanoj sumnji da je počinjeno krivično djelo, a vjerodostojne navode o nasilju trebaju pratiti nadležni organi.“

Šef britanske diplomacije David Cameron ocijenio je u Prištini, odgovarajući na pitanje o Sanduloviću, da su izvještaji o tom slučaju „izuzetno zabrinjavajući“.

Bivši šef BIA-e Aleksandar Vulin izjavio je da je Nikola Sandulović priveden po njegovu naređenju, koje je ostalo na snazi i poslije ostavke. FOTO: A.H./ATAImages/PIXSELL

Izvjestiteljica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za političke zatvorenike Thorhildur Sunna Aevarsdottir pozvala je 15. siječnja srpske vlasti da oslobode Sandulovića i istraže navode o zlostavljanju. Od Beograda je zatraženo da se pridržava obaveza prema Konvenciji o ljudskim pravima i sprovede brzu, efikasnu i nezavisnu istragu o ozbiljnim optužbama o tretmanu Sandulovića i osigura mu odgovarajuću medicinsku skrb. Poslije čega je Sandulović pušten iz pritvora u Nišu, „nakon pojačanog pritiska“ zapadnih zemalja, naveo je njegov odvjetnik Stojković. „Sandulović je pušten da se brani sa slobode od optužbi da je položio cvijeće na grob albanske djevojčice“, naveo je Stojković. Sud u Nišu saopćio je da Sanduloviću nije dozvoljeno bez odobrenja napustiti teritorij Srbije i da mu je privremeno oduzet pasoš.

Stojković je 17. siječnja najavio da će sljedećeg dana u Prekazu položiti cvijeće na grob Blerine Jashari, isto kako je to učinio Sandulović, poslije čega će se doći u Beograd predati vlastima. „Pozivam vlast da me uhapsi i pokaže da u Srbiji postoji novo antieuropsko, anticivilizacijsko i vandalsko pravilo po kojem se svako polaganje cvijeća na grobove albanske djece kažnjava batinama i zatvorom. Ako me ne uhapsi, izazivam vlast da objasni zašto je Sandulović toliki izuzetak. Srbi, Albanci, Hrvati, Bošnjaci imaju tragična iskustva poginule djece u ratu! Ali samo se Srbija drznula uhapsiti i prebiti čovjeka zato što je na grob albanskog djeteta položio cvijeće! U četvrtak će Srbija imati još jednog ‘kriminalca’ poput Sandulovića koji postavlja cvijeće na grobove djece – mene, pa da vas vidim, mangupi, što ćete odlučiti“, poručio je Stojković, otišao u Prekaz i učinio to što je najavio. Tvrdi da su ga prilikom povratka u Srbiju pripadnici BIA-e zadržali četiri sata, poslije čega je „pušten na dalje slobodno kretanje“.

U povodu Sandulovićeva hapšenja Albin Kurti je optužio Beograd da nastavlja koristiti metode ruskog predsjednika Vladimira Putina, od zastrašivanja do nehumanoga mučenja

„Nekada smo bili država. Pod Vučićem smo sprdnja. Moje puštanje nije posljedica volje vlasti. Pušten sam zbog svijesti vlasti da će, ako i ja budem uhapšen, pritisak svjetske javnosti biti veoma velik. Sada Vučić mora objasniti zbog čega sam ja izuzetan u odnosu na Sandulovića. U Vučićevoj državi zakoni se primjenjuju arbitrarno. Ja sam napravio još ‘goru’ stvar od Nikole – održao sam govor na grobu na kojem je on položio cvijeće. On je uhapšen i prebijen, ja sam na slobodi. Službenici BIA-e imali su profesionalan pristup. Imali smo priliku razmijeniti mišljenja bez tenzija. Možda javni tužitelj u Beogradu misli drugačije. Vidjet ćemo kada stigne“, poručio je Stojković.

Vučić je u Davosu, tijekom Svjetskog ekonomskog foruma, na pitanje Televizije Pink o mogućem hapšenju Stojkovića, odgovorio da nije organ za provođenje krivičnog gonjenja i dodao: „Ne želim utjecati na državne organe, ali to što je napravio dovoljna je sramota s kojom će morati živjeti.“

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.