Sveznalica Vučić optužio NATO za urotu protiv Srbije i kosovskih Srba, ali i ‘međunarodnog pravnog poretka’

Autor:

M.K./ATAImages/PIXSELL, Pixabay

Aleksandra Vučića zabrinula je odluka SAD-a da Kosovu isporuči rakete Javelin te je optužio države članice NATO-a, među ostalima i Hrvatsku, da sudjeluju u progonu kosovskih Srba iako je doprisnos Srbije ilegalnom jačanju kosovske vojske blizak onome SAD-a

Nitko u ovoj zemlji ne zna međunarodne prilike kao što ih ja poznajem i ne poznaje aktere te situacije kao što ih ja poznajem“, izjavio je u subotu u Beogradu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te svoje znanje potvrdio rekavši da se „rušenje međunarodnog pravnog poretka daljim naoružavanjem takozvanih kosovskih sigurnosnih snaga“ odigrava gotovo svakodnevno, posredstvom Sjedinjenih Američkih Država i Turske, ali i drugih članica NATO-a kao što je Hrvatska.

„Uglavnom ih opremaju SAD, Turska i Njemačka. Hrvatska ih je opremila uniformama, a početkom ove godine i jurišnim puškama VHS-2. Puške su dobili iz Hrvatske, dakle, iz Europske unije i NATO-a“, izjavio je Vučić, uz konstataciju da će Priština nastaviti protjerivanje, progon i maltretiranje kosovskih Srba, „ne samo pod patronatom i uz zaštitu već i uz direktnu podršku dijela međunarodne javnosti“.

„Cilj je da se, suprotno Rezoluciji 1244 o Kosovu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 1999. godine, ne samo potpuno s teritorija Kosova ukloni bilo kakav trag postojanja Republike Srbije, već da se ukloni i srpski narod. Po Rezoluciji 1244, sve što rade, rade ilegalno, kriminalno, suprotno međunarodno javno pravnim normama i Povelji UN-a“, rekao je Vučić, ali je istovremeno poručio građanima Srbije da nemaju razloga za brigu.

 „Naše snage su višestruko snažnije od svih potencijalnih izazivača. Vojska Srbije je deseterostruko, a mogao bih reći i stostruko jača nego prije 10 godina“, izjavio je Vučić. Dva dana ranije američki ambasador u Beogradu Christopher Hill obavijestio je Vučića da je Washington odlučio ispuniti želju Prištine da od SAD-a kupi protutenkovske rakete „Javelin“. State Department uputit će zahtjev Kosova američkom Kongresu, čime počinje službena procedura isporuke.

Američki ambasador u Beogradu Christopher Hill obavijestio je Vučića kako je Washington odlučio ispuniti želju Prištine da od SAD-a kupi protutenkovske rakete Javelin. FOTO: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Radi se o 246 raketa, koje su prvi put upotrijebljene u borbi u Iraku 2003. godine, a postale su poznate zahvaljujući ratu u Ukrajini gdje su se pokazale kao vrlo efikasne u uništavanju ruskih tenkova, oklopnih vozila i utvrđenih pješadijskih položaja. Vrijednost kosovske isporuke je 75 milijuna dolara.

Vučić je rekao da Hillova informacija predstavlja veliko razočaranje za Srbiju, ali da će Beograd, s Washingtonom, nastaviti raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa i doprinositi stabilnosti na Balkanu, jer je „od najveće važnosti da mir u regiji ne bude narušen“. Gotovo istovremeno je predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila da Priština počinje odlučujuću fazu jačanja državnih obrambenih kapaciteta, što uključuje razvoj Kosovskih sigurnosnih snaga u skladu sa standardima NATO-a i produbljivanje odnosa s SAD-om.

„Predložena prodaja protutenkovskih raketa povećat će dugoročne obrambene kapacitete Kosova za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i za ispunjavanje državnih zahtjeva u oblasti obrane. Uvjerena sam da će Kongres SAD-a podržati prodaju ‘najproameričkoj’ zemlji na svijetu kao čin koji će povećati sigurnost na Kosovu, u regiji i na europskom kontinentu“, izjavila je Vjosa Osmani.

‘Naše snage su višestruko snažnije od svih potencijalnih izazivača. Vojska Srbije je deseterostruko, a mogao bih reći i stostruko jača nego prije 10 godina’, izjavio je Aleksandar Vučić

Istovremeno je Osmani proglasila otvaranje kosovske Kancelarije za specijalnu misiju u Vatikanu.

„Što je važan korak za Kosovo i novo poglavlje u odnosima s Vatikanom, čijem smo produbljivanju posvećeni“, poručila je Vjosa Osmani, poprativši te riječi prošlogodišnjom fotografijom s papom Franjom. Prištinska kancelarija se otvara mada Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova. Nezavisnost Kosova nisu priznale ni Španjolska i još četiri članice EU-a – Grčka, Cipar, Rumunjska i Slovačka – ali je Madrid odlučio omogućiti da 1,8 milijuna stanovnika Kosova od 1. siječnja može ući na teritorij Španjolske bez viza. Izuzetak su kosovski Srbi koji ne priznaju autoritet vlasti u Prištini, već imaju pasoše kakve u Beogradu štampa služba nazvana Koordinaciona uprava za Kosovo, a u sastavu je Ministarstva unutarnjih poslova Srbije.

Viznu liberalizaciju za EU Srbija je dobila 2009. godine, ali to se ne odnosi na vlasnike pasoša koje Beograd izdaje osobama s prebivalištem na Kosovu. Beograd je te 2009. godine formirao Koordinacionu upravu, kao uvjet EU-a da Srbija dobije viznu liberalizaciju, kako ne bi postojali sigurnosni rizici vezani za „ilegalnu imigraciju“.

Prošlo je 15 godina i sada kosovski Srbi s pasošem Republike Kosovo mogu slobodno putovati u EU. Kosovski Srbi s pasošem Koordinacionog tijela iz Beograda, međutim, uz državljane Rusije i Bjelorusije, jedini su Europljani kojima je potrebna viza za ulazak na teritorij EU-a. Svaki Srbin na Kosovu može zatražiti pasoš Republike Kosovo. Posjedovanje pasoša Srbije čiji je izdavač Koordinaciono tijelo iz Beograda trebalo bi predstavljati znak srpskog patriotizma. Što nosi određenu cijenu – ograničenu mogućnost putovanja po Europi. U četiri općine na sjeveru Kosova u kojima Srbi čine većinu stanovništva – Leposavić, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan – podrazumijevalo se kao obaveza i patriotski čin da se na automobilima ne koriste registarske tablice iza kojih stoje prištinske vlasti – takozvane RKS tablice. Koristile su se tablice KM, koje je izdavao MUP Srbije.

‘Nitko u ovoj zemlji ne zna međunarodne prilike kao što ih ja poznajem’, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. FOTO: M.K./ATAImages/PIXSELL

Srbi koji bi se usudili uzeti kosovske RKS tablice često bi se suočili s fenomenom samozapaljenja ili eksplozije svog vozila tijekom noći. S čime Beograd i Vučić nisu imali nikakve veze.

Tablice RKS-a značile su priznanje postojanja nezavisnog Kosova, što Beograd ne prihvaća.

U studenome 2022. godine vlada u Prištini odlučila je da se srpske tablice moraju zamijeniti kosovskim registarskim oznakama. Vučić je iz Beograda kao odgovor naredio da svi Srbi napuste kosovske institucije – parlament u Prištini, policiju, sudove, tužilaštva, carinu, lokalne organe vlasti. Srbi su time, zbog registarskih tablica, izgubili vlast u četirima općinama na sjeveru Kosova, gdje čine većinu stanovništva. Srbi su postavili i barikade na putovima, a Vučić je poručio da se radi o pobjedi, naglasivši: „Nema predaje. Ponovit ću – nema predaje. Hoćete još jednom? Nema predaje – KM tablica ostaje.“

Nešto više od godinu dana kasnije, 25. prosinca navečer, Vučić je Petru Petkoviću, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koja je dio vlade u Beogradu, prepustio da saopći kako u Srbiju mogu ući i kretati se bez problema vozila s tablicama RKS – oznakama Republike Kosovo, čiju nezavisnost Beograd ne priznaje.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani poručila je da Priština kreće u odlučujuću fazu jačanja državnih obrambenih kapaciteta. FOTO: JUAN MEDINA/REUTERS/PIXSELL

Poslije izlaska Srba iz svih elemenata kosovske vlasti u studenome 2022. i višednevnih blokada putova, Petković je pred Novu 2024. rekao da je Beograd odluku o RKS tablicama donio kako bi pomogao Srbima na Kosovu. Izjavio je da se tom odlukom vlade u Beogradu „apsolutno poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao što je činjeno do sada“.

Vučić je prepustio Petkoviću da kaže: „To je važna odluka, koja jasno govori da nema priznanja Kosova i članstva Kosova u UN-u, kao i organizacijama i agencijama svjetske organizacije. To je nešto na što Beograd ne može nikada pristati. Pregovarati i razgovarati u pravcu kompromisa da, ali nikakvo članstvo Kosova u UN-u.“

Možda je na odluku Beograda utjecao podatak da je od 1. studenoga na sjeveru Kosova oko 3500 srpskih vozača uzelo ozloglašene RKS tablice. Kao da je nestao strah od Vučića i njegove kosovske stranke Srpska lista. Vučić je u subotu naglasio da nitko u Srbiji ne zna međunarodne prilike ni aktere kao on te iznio tvrdnje da SAD, Turska, Hrvatska i Njemačka naoružavaju Kosovo, ali je propustio navesti svoj doprinos jačanju obrambenih kapaciteta Prištine. U rujnu se Vučićev štićenik Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste na Kosovu i milijunaš u Srbiji, s grupom teško naoružanih sunarodnjaka sukobio s kosovskom policijom u Banjskoj, na sjeveru Kosova.

U rujnu se Vučićev štićenik Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste na Kosovu i milijunaš u Srbiji, s grupom teško naoružanih sunarodnjaka sukobio s kosovskom policijom u Banjskoj, na sjeveru Kosova. FOTO: M. M./ATAimages/PIXSELL

U okršaju su poginuli kosovski policajac i trojica naoružanih Srba. Radoičić i članovi njegove ekipe, usprkos činjenici da ih je kosovska policija držala u okruženju, nesmetano su pobjegli u majku Srbiju. Vlada u Beogradu ne voli govoriti o tom oružanom okršaju. Priština je gotovo u istoj mjeri rezervirana, kao i međunarodni akteri prisutni na Kosovu. Dojam je, međutim, na temelju podataka iznijetih u Prištini, da je Radoičić značajno pridonio jačanju obrambenih snaga Kosova kada je, bježeći u Srbiju, za osobom ostavio opremu vrijednu pet milijuna eura.

U Prištini kažu da se radi o 24 terenska vozila, građevinskim strojevima, protutenkovskim raketama, minobacačima, ručnim bombama, automatskim puškama, snajperima, nagaznim i protutenkovskim minama, plastičnom eksplozivu, pancirnim prslucima, bespilotnim letjelicama.

Što god Vučić tvrdio, čini se da je srpski doprinos jačanju kosovske vojske blizak onom SAD-a, Turske, Hrvatske i Njemačke. S tim da Vučić, zbog nečega, nema potrebu reći da je Radoičić kosovske snage sigurnosti naoružao „ilegalno, kriminalno, suprotno međunarodnim javno pravnim normama i Povelji UN-a“.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.