Srbija je stabilna, ekonomski napreduje, nalazi se čvrsto na europskom putu, čuvajući svoju neovisnost i suverenost, jedan je od stupova regionalne stabilnosti i gradi dobre donose sa svim prijateljima poput Rusije, Kine, Turske, SAD-a i drugih zemalja, ocijenio je u subotu srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Govoreći u povodu 100 dana vlade, Vučić je naglasio da ga veseli politička stabilnost u zemlji, a da ga najviše brinu regionalna i globalna nestabilnost, a u ekonomiji – rast dolara.

“Sačuvali smo stabilnost, čuvajući se od reakcija koje bi bile kobne po našu zemlju”, rekao je Vučić, naglasivši da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja se može “pohvaliti stabilnošću”, a najvažnija su dostignuća “puna ekonomska stabilnost, sigurnost i napredak ekonomije u svakoj sferi”.

Vučić je rekao da su Svjetska banka i MMF promijenili prognozu rasta Srbije na 2,7 posto, ali da će zemlja godinu završiti sa stopom od 2,8 ili 2,9 posto, unatoč mjerama fiskalne konsolidacije.

“Brinuli smo o radnicima, zaposlenima, o običnim ljudima, o najsiromašnijima”, kazao je.

Dodao je da je cilj vlade trajno smanjivanje deficita i postizanje dugoročne održivosti javnog duga. Povećanje efikasnosti u naplati poreznih prihoda pridonijelo je, kaže Vučić, da javni dug pada brže i ranije od očekivanog i “da nikada neće prijeći 73,5 posto BDP-a”.

Među uspjehe vlade Vučić je ubrojao i pad stope nezaposlenosti s 26 na nešto više od 15 posto, a cilj je da se spusti na razinu europskog prosjeka.

“Na kraju mandata bit ću zadovoljan ako Srbija bude moderna zemlja i ako životni standard građana bude bolji. Za takav cilj potrebno nam je da u narednim godinama imamo rast BDP-a veći od tri posto i da je deficit ispod razine Maastrichta, odnosno ispod tri posto”, rekao je Vučić.

Vlada Srbije formirana je 11. kolovoza poslije izvanrednih izbora održanih 24. travnja, a u parlamentu ima potporu liste koju predvodi Srpska napredna stranka premijera Vučića, Socijalističke partije Srbije vicepremijera Ivice Dačića i još nekoliko koalicijskih partnera.

Od 250 zastupnika u srbijanskom parlamentu za Vučićevu vladu glasovalo ih je 163, protiv ih je bilo 62.

Komentiraj