Vrijednost dolara na svjetskim tržištima u padu drugi tjedan za redom

Autor:

02.03.2022., Zagreb - Ruski rubalj pao je 30 posto sto je najniza razina u povijesti u odnosu na americki dolar nakon najave medjunarodnih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Sankcije ukljucuju i blokiranje ruskih banaka iz medjunarodnog platnog sustava Swift. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer ulagače zabrinjavaju problemi američkih banaka i jer bi Fed uskoro mogao završiti ciklus povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je prošloga tjedna 0,7 posto, na 103,11 bodova. Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,8 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0760 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je, pak, 0,9 posto, na 130,70 jena.

Dolar je početkom tjedna bio pod snažnim pritiskom jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog propasti dviju američkih banaka – Silicon Valley (SVB) i Signature – i problema u nekoliko drugih regionalnih i lokalnih banaka. To podržava strahovanja od izbijanja nove bankarske krize, slične onoj iz 2008. godine.

No, krajem tjedna dolar je nadoknadio dio gubitaka jer ulagače zabrinjavaju i slabosti u europskom bankarskom sektoru. Nakon spašavanja Credit Suissea, ulagači su sumnjičavi prema banci UBS, koja je preuzela Credit Suisse, a pod pritiskom se našla i najveća njemačka, Deutsche banka.

„Godinama je uobičajeno da se ulagači, kada se pojave problemi koji izgledaju duboko ukorijenjeni, okreću dolaru i vjerujem da se to dogodilo krajem prošloga tjedna”, kaže Joseph Trevisani, analitičar u tvrtki FXStreet.com.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i sjednica američke središnje banke. Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 4,75 do 5 posto. To je već deveto povećanje kamata od kada je u ožujku prošle godine Fed počeo zaoštravati monetarnu politiku, no tempo povećanja je usporen.

U priopćenju središnje banke signalizira se da je zbog problema u nekim bankama moguća stanka u povećanju kamata, ali da će zbog visoke inflacije vjerojatno trebati dodatno prilagoditi monetarnu politiku. Premda je Fed ostavio vrata otvorena za daljnje povećanje kamata, većina analitičara smatra da će zbog problema u bankama, ali i popuštanja inflacijskih pritisaka, uskoro završiti ciklus povećanja kamata.

Prošloga je tjedna kamate ponovno povećala i britanska središnja banka, također za 0,25 postotnih bodova.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.