Vrhovni sud odbio žalbu Zdravka Mamića

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Zdravka Mamića u kojoj je tražio izdvajanje dokaza koji su predani uz optužnicu u kojoj ga se teretilo za izvlačenje 16,7 milijuna kuna iz GNK Dinama. Radi se o trećoj po redi optužnici protiv Zdravka Mamića u kojoj ga se tereti da je u razdoblju od rujna 2002. do ožujka 2007. godine zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju, kao član izvršnog odbora, a potom i izvršni dopredsjednik te član uprave Dinama oštetio klub iz Maksimira.

Županijski sud u Osijeku je u jedan postupak spojio treću i drugu optužnicu protiv Mamića. U drugoj ga se zajedno sa Zoranom Mamićem, Marijom Mamićem, Damirom Vrbanovićem, Nikkyjem Vuksanom, Igorom Krotom i Sandrom Stipančićem tereti da je zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenom u sastavu zločinačkog udruženja oštetio Dinamo za skoro 200 milijuna kuna. U prvom postupku je pak nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, a od tada se nalazi u bijegu u Međugorju obzirom da BiH odbija zahtjev za njegovim izručenjem.

Mamić je putem odvjetnika Veljka Miljevića tražio da se dokazi iz optužnice izdvoje jer je smatrao da ih je prikupio i priložio neovlašteni tužitelj USKOK-a Sven Mišković, a žalbu je potkrijepio pravnim mišljenjima trojice profesora i docenta Pravnog fakulteta u Zagrebu – Davora Derenčinovića, Lea Cvitanovića, Zorana Burića i Viktora Gotovca.

Vrhovni sud je pak utvrdio da je Mišković kao zamjenik općinskog državnog odvjetnika pravilno od strane glavnog državnog odvjetnika privremeno raspoređen na rad u USKOK čime je bio ovlašteni tužitelj.

Vrhovni sud je tako u ovom slučaju potvrdio i pravnu analizu koju je Nogometplus iznio prilikom samog podnošenja žalbe od strane Zdravka Mamića:

>> N+ Analiza: Zabludjeli profesori na putu u bezakonje i anarhiju

Komentiraj