VRDOLJAK: ‘Mostov prijedlog za uvođenjem eura je neozbiljan’

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak neozbiljnim je ocijenio prijedlog Mosta za uvođenjem mogućnosti da strani turisti u Hrvatskoj u ljetnoj špici plaćaju neke usluge u turizmu u eurima kazavši kako bi se prvo trebali malo uozbiljiti a onda s takvim populističkim stvarima izaći u javnost.

“Meni je jučer palo na pamet da pokrenem inicijativu za mir u svijetu, samo nisam razgovarao s američkim i ruskim predsjednikom, Donaldom Trumpom i Vladimirom Putinom. Kao što niti Most nije razgovarao s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) niti svojim koalicijskim partnerima. Trebali bi se prvo uozbiljiti, a onda s ovakvim populističkim stvarima izaći u javnost”, rekao je Vrdoljak u četvrtak u Hrvatskom saboru.

Smatra da Most tu ideju prvo treba iza zatvorenih vrata uskladiti sa svojim koalicijskim partnerima i HNB-om, a tek tada obavijestiti javnost.

Upitan koliko gospodarstvo može još čekati Agrokorov plan likvidnosti i u kom smjeru bi on trebao ići, odgovorio je da je situacija u Agrokoru i priča oko njega postala teret. “Nema konkretnih rješenja i sada je došlo vrijeme da se da mir upravi, vjerovnicima, kreditorima i dobavljačima da nađu rješenje i uvjeren sam da će ga naći”, kazao je.

Ponovio je kako treba dobro paziti o efektima za 150.000 obitelji i dobavljačima te naći rješenje koje nije fokusirano na obitelj Todorić, već puno šire. Također, ne bi se trebalo služiti jeftinim populizmom. Smatra da mir treba dati Agrokoru, kao i kreditorima, vjerovnicima i dobavljačima kako bi dogovorili izlaz iz sadašnje situacije.

Upitan treba li se ministar financija Zdravko Marić izuzeti od odlučivanja o Agrokoru odgovorio je da je to  nezgodna situacija za Marića, ali i da nije trenutak za jefitni populizam jer to nije pitanje jednog čovjeka nego 150.000 obitelji. “To mi je prvi fokus”, naglasio je.

Vezano uz cijenu plina odgovorio je kako se tu radi o neznanju i nekompetentnosti jer više ni građanima niti njemu nije jasno što se tu događa, a svi znaju da tu postoji problem. Smatra da bi Vlada trebala po tom pitanju napraviti isto što je on kao ministar gospodarstva napravio 2013. kada je kao Skupština Hrvatske elektroprivrede (HEP) donio odluku i dao pravo Upravi HEP-a da potpiše ugovore, jer je, kako je rekao, tada stajao iza svojih odluka i odluka Vlade. Upitao se zašto i sadašnja Vlada to isto ne napravi.

“Ta dugačka kobasica se proteže više od mjesec dana što je samo potvrda da su nekompetentni i prvenstveno neodlučni. To je postala prva karakteristika ove Vlade. Odluke se ne donose već se samo vrte u krug. Vidite stanje u Agrokoru, vidite plin, vidite Inu, vidite HEP, vidite kurikuralnu reformu – nema nikakve odluke “, istaknuo je.

Vrdoljak ocjenjuje i da to jako puno govori i o odnosima između HDZ-a i Mosta, jer je energetika u Mostovim rukama. Upitan hoće li HNS podržati prijedlog zakona o arhivskoj građi, koji je Most poslao na Vladu, rekao je da nije vidio taj prijedlog zakona. “HNS s arhivima apsolutno nema problema.Postoje neke stranke u zemlji koje se zbog toga mogu zabrinuti ali to je manje bitno”, naglasio je predsjednik HNS-a.

Upitao se i na čemu premijer Andrej Plenković bazira svoj stav da je u politiku donio političku stabilnost. “Na čemu – na plinu, na Ini, na arhivama, na Agrokoru. Nema je nigdje. On nema stabilnu vladu”, rekao je Vrdoljak pozvavši Plenkovića da stabilizira svoju vladu i dovede u red svog koalicijskog partnera.

Komentiraj