Dusko Jaramaz/PIXSELL

VRATITE PARE! Najveći prosvjedi u Moldovi zbog nestanka milijarde dolara iz banaka

Deseci tisuća Moldavaca okupili su se u nedjelju u središtu glavnog grada Kišinjeva u najvećim uličnim prosvjedima u povijesti, zahtijevajući ostavku predsjednika države Nicolaea Timoftija i prijevremene izbore zbog bankovne prijevare od milijardu dolara koja je narušila životni standard građana.

Po policijskim podacima, u središtu Kišinjeva okupilo se između 35 i 40 tisuća ljudi, iako organizatori iz nove Građanske platforme DA tvrde da ih je triput više.

Uz uzvike – “Pobjeda! Vratite milijardu natrag!” – prosvjednici zahtijevaju ostavku Timoftija i prijevremene predsjedničke izbore, ali izravne, jer je predsjednika dosad birao parlament.

Također zahtijevaju ostavke članova uprave Središnje banke i Državnog odvjetništva, a njihovi će predstavnici te zahtjeve u obliku pisane rezolucije predati premijeru Valeriuu Streletsu, s kojim se trebaju sastati večeras.

“Ostat ćemo ovdje do kraja, dok svi naši zahtjevi ne budu ispunjeni”, rekao je s pozornice jedan od vođa prosvjeda, odvjetnik Andrei Nastase. Neki sudionici prosvjeda već su počeli postavljati šatore na glavnom kišinjevskom trgu.

U nečuvenoj prijevari koja je otkrila posvemašnju korupciju i moć oligarha u toj zemlji s 3,5 milijuna stanovnika, iz bankovnog sustava nestala je milijarda dolara, što je oko osmine moldavskog bruto nacionalnog dohotka.

Prijevara je uzrokovala nagli pad vrijednosti nacionalne valute leva, snažno povećala inflaciju i narušila životni standard.

Komentiraj