Vratit će se potrgane veze koje traju još od Vraza: Održana tribina slovenskih i hrvatskih društava književnika

Autor:

Ilustracija Pixabay

Tribina o hrvatsko-slovenskim književnim vezama na kojoj je potpisan i sporazum o suradnji Društva hrvatskih književnika (DHK) i Društvo slovenskih pisateljev (DSP) održana je u četvrtak u prostorijama DHK u Zagrebu.

Na tribini su sudjelovali predsjednica DHK Hrvojka Mihanović-Salopek, predsjednik DSP Dušan Merc te književnici Božidar Brezinščak Bagola, Ifigenija Zagorčnik Simonović, Tone Peršak i Peter Kovačič Peršin.

Predsjednica DHK Hrvojka Mihanović-Salopek i predsjednik DSP Dušan Merc potpisali su sporazum o suradnji dviju nacionalnih književnih udruga obvezujući se na književnu razmjenu i međusobno gostovanje na sajmovima knjiga u Ljubljani i Zagrebu.

Hrvojka Mihanović-Salopek istaknula je kako nakon određene stanke uvjetovane koronom ponovno oživljavaju hrvatsko-slovenske umjetničke veze, veze koje spajaju susjede. Slovenski će književnici dolaziti k nama i obogaćivati nas svojom poezijom i drugim književnim djelima, napomenula je predsjednica DHK dodavši kako će jednako tako i hrvatski književnici uzvratno dolaziti u Sloveniju i predstaviti što je novo u Hrvatskoj.

Potpisali smo sporazum, istaknuo je je Dušan Merc, dodavši kako će ga se držati i ocijenivši da će vratiti neke potrgane veze koje traju još od Stanka Vraza. Najavio je i otvorene razgovore između hrvatskih i slovenskih književnika sljedeći mjesec na sajmu knjiga u Ljubljani.

Govoreći o svom romanu “Picerist” istaknuo je kako je motiv za roman uzeo iz hrvatskoga kriminalnog miljea te dodao kako u njem tematizira patologiju društva.

Bivši slovenski ministar kulture i književnik Tone Peršak na pitanje o položaju kulture u Slovenije napomenuo je kako se općenito u EU kultura malih naroda nalazi na suprotnim stranama od resora finacija i gospodartva. Smatra da kulturu ne treba procjenjivati s komercijalnih i trgovačkih stajališta.

Esejist Peter Kovačič Peršin podsjetio je na donošenje Zakona o slovenskom jeziku napomenuvši kako mladi zanemaruju vlastiti materinski jezik i sve više razgovaraju engleskim jezikom. Smatra da je globalizacija proces koji je zahvatio unutarnjost naroda te da mu se može suprotstaviti samo ako se sačuva srce naroda i potiče stalni povrata u vlastitu Itaku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.