FAH

“Vrapci” u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Film “Vrapci” islandskog redatelja i scenarista Runara Runarssona, film nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske i s Radom Šerbedžijom u jednoj od uloga, svoju će svjetsku premijeru imati u sklopu natjecateljskog programa 40. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, koji se ove godine održava od 10. do 20. rujna u tome gradu, priopćio je u srijedu Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

 Taj film našao se na upravo objavljenom popisu filmova u festivalskom natjecateljskom programu pod nazivom “Suvremena svjetska kinematografija” (Contemporary World Cinema), a njegova će svjetska premijera desetak dana prethoditi onoj europskoj, u sklopu službenog programa međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu (od 18. do 26. rujna).

 U filmu uz Šerbedžiju glume Ingvar E. Sigurdsson, Kristbjorg Kjeld, Atli Oskar Fjalarsson i Bjork Bjornsdottir. Ekipa iza kamere uključuje montažera Jacoba Sechera Schulsingera i direktoricu fotografije Sophiu Olsson. Producenti filma su Mikkel Jersin (Nimbus Film i Nimbus Iceland), Brynhildur Birgisdottir, Igor A. Nola i Lilja Osk Snorradottir.
Uz Nimbus Film i Nimbus Island, koji potpisuju produkciju, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.
 “Vrapci” su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili. U beznadnom i teškom okruženju, Ari se mora dokazati i pronaći svoj put.
 Uz “Vrapce” u novi žirirani program festivala nazvan “Platforma”, koji predstavlja autorska filmska ostvarenja iz cijelog svijeta, ušla je nizozemsko-hrvatska koprodukcija “Full Contact”, psihološki triler o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu u režiji cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka. Producenti su Siniša Juričić, Leontine Petit, Eva Eisenloeffel i Joost De Vries, a kameru potpisuje Frank Van Den Eeden.
Pokrenut 1976. godine, Međunarodni filmski festival u Torontu zadnjih se godina profilirao kao jedan od nekoliko najutjecajnijih filmskih festivala na svijetu i najvažniji showcase za filmove koji pretendiraju na Oscare. Festival otvara film “Demolition” kanadskog redatelja Jean-Marca Valleea, poznatog po biografskoj drami “Dobri dileri iz Dallasa”, u kojemu glavne uloge igraju Jake Gyllenhaal i Naomi Watts, a zatvara “Mr. Right” u režiji španjolca Paca Cabezasa.

Komentiraj