Voditelj Centra u Novoj Gradiški: “Mi smo učinili sve po propisima. Informacije od roditelja su da je dijete palo”

Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, gostovao je u Dnevniku Nove TV gdje je komentirao slučaju curice koja je zbog teških nagnječenja mozga i glave operirana u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici i bori se za život, zbog čega su u petak navečer uhićeni njezini roditelji.

“U timu su socijalni radnik, psiholog i pravnik. Oni zajednički prate situaciju i donose odluku”, kazao je Medunić.

Obrazložio je zašto je dijete vraćeno u obitelj u kojemu je otac osuđivan za obiteljsko nasilje.

“Otac je imao prijavu za obiteljsko nasilje prema majci, ne prema supruzi, ni prema djeci. Stručni tim je provjeravao sve podatke i zaključio da su smještaj djevojčice u obitelj zatražili roditelji, znači ni tada mu nije oduzimano roditeljsko pravo. Roditelji su doveli djevojčicu jer u tim trenucima nisu mogli voditi brigu o njoj”, rekao je Medunić.

Roditelji se sredili

Opisao je kako su se otac i majka djevojčice sredili.

“Sredili su se obiteljski i stambeno, materijalno i druge bračne uvjete i dobili su tu djecu. Jedan od zadataka kod smještaja djece u udomiteljsku obitelj je raditi na povratku. Stručni tim je procijenio da je taj trenutak došao i vratio dijete u obitelj, da bude sa svojim braćom i sestrama”, istaknuo je Medunić.

“Otac djevojčice je imao prijavu i određeni sukob sa svojom majkom. Došlo je do promjene ukupnih obiteljskih prilika što je rezultiralo da je tim procijenio da je moguće i da bi bilo dobro i u interesu djeteta da se vrati u biološku obitelj” nastavio je Medunić.

Obavili su, kazao je, kompletno vještačenje.

“Stručni tim zaključio je da je došlo do poboljšanja u svim pogledima i svim segmentima i donijeli su odluku da se dijete vrati, ali uz izricanje mjere pojačanog nadzora”, objasnio je Medunić.

Krucijalno pitanje koliko je obitelj bila pod nadzorom i što je stručni tim utvrdio, Medunić je komentirao riječima da se postupak provodi.

“Naše informacije od strane roditelja od prvog dana su da je dijete palo. Nažalost, kasnije je bila sumnja u zanemarivanje i zlostavljanje. Mi smo po saznanju odmah reagirali, djecu smo izdvojili u udomiteljsku obitelj gdje su sve troje zajedno”, rekao je.

Podnijeli su prijavu protiv roditelja za zanemarivanje odnosno zlostavljanje. Pratit će daljnji tijek situacije i donositi adekvatne mjere, kazao je.

“Iako smo i ranije bili u kontaktu s pedijatrom koji tvrdi da je skrb bila korektna, neslužbeno doznajemo da su ostala djeca potpuno u redu i da nema tragova zanemarivanja niti zlostavljanja”, naglasio je.

Inspekcijski nalaz

Navodi da ne zna kad će dobiti inspekcijski nalaz.

“Svi su došli i pogledali predmete, oni će donijeti svoje nalaze. Bili su iz Komore socijalnih radnika, Inspekcija ministarstva i Psihološka komora. Nisu nam rekli ništa, pogotovo ne dok su radili i završili nadzor”, rekao je Medunić.

Pitanje eventualne ostavke na mjesto ravnatelja bude li se utvrdila odgovornost Centra, komentirao je riječima:

“Ja se nadam i gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima, ako nalaz bude drugačiji…”.

Obitelj je u Centru bila dan prije nego je djevojčica dovedena u bolnicu u teškom stanju.

“Dan prije nemilog događaja obitelj je bila u Centru. Nitko nije imao bilo kakve indicije, kamoli spoznaje. U utorak je dijete bilo u Centru, obilazilo ga je nekoliko stručnjaka, timski su donosili odluku, nemoguće je da četvero ili petero ljudi koji su bili u kontaktu ne vide nekakve promjene ili poteškoće i ne reagiraju”, rekao je Medunić i ponovio:

“Postupak je u tijeku, naše informacije su od roditelja da je dijete palo. Ja druge informacije nemam”.

Slučaj koji je zgrozio Hrvatsku: Roditelji teško ozlijeđene djevojčice idu u pritvor

Komentiraj