Vodeća portugalska autorica Regina Pessoa predstavila svoj novi film

Portugalska scena animiranih filmova u proteklih je dvadeset godina iznimno napredovala, a jedna od njezinih vodećih predstavnica je Regina Pessoa, koja je u petak na Animafestu otkrila kako inspiraciju za svoje filmove pronalazi u osobnom životu, a tako je i s njezinim novim filmom “Stric Tomas broji dane”, s kojim sudjeluje u ovogodišnjoj festivalskoj konkurenciji.

Kroz priču o kreativnom procesu u stvaranju animiranih filmova na predavanju u KIC-u Pessoa je podijelila s publikom priče iz svog djetinjstva, u kojemu je posebno mjesto imao njezin stric. Njezin je novi film oda stričevoj posebnosti i jednostavnom životu.

“Nakon obiteljskog bankrota stalno je nešto računao, vodio dnevnik i pisao niz brojki koje su meni vizualno bile jako lijepe, nije se ponašao ‘normalno’, ali prema meni je uvijek bio jako dobar. Uvijek sam se pitala zašto on ne bi bio poznat kada loši ljudi to jesu, pa sam odlučila da ću ga ja proslaviti”, rekla je.

Odrasla je u malom selu, bez televizora što joj je, kaže, ostavilo puno prostora za čitanje i crtanje. “Nisam imala nikakvo filmsko znanje, imali smo malo kino u kojem smo mogli pogledati neki film, sjećam se kada su prikazivali Chaplina no, primjerice, Snjeguljicu sam prvi put pogledala tek prije četiri godine”, prisjetila se 49-godišnja animatorica.

Stric ju je potaknuo i na crtanje, zajedno su ugljenom oslikavali zidove i vrata kuće njezine bake. “To mi je davalo osjećaj slobode, nismo imali papir i olovke, ali tu je uvijek bio zid, zbog čega sam se vjerojatno kasnije okrenula posebnoj tehnici graviranja u premaze boje na gipsanoj podlozi”.

Studirala je umjetnost u Portu, a u animaciju je ušla slučajno jer je morala plaćati za svoj studij pa joj je trebao posao, koji je pronašla u jednom studiju animacije. “Nisam ni znala da postoje drugačiji animirani filmovi. Završila sam slikarstvo, ali sam ubrzo shvatila da će animacija biti moj život”, napomenula je.

Kada je odlučila aplicirati za sredstva za svoj prvi samostalni film, nije znala kako započeti rad na njemu. “Nisam mogla napraviti priču od nule, pa sam se okrenula vlastitom djetinjstvu, bilo mi je jednostavnije pokrenuti kreativni proces s onime što mi je blisko”, dodala je.

Tako je 1999. nastala ‘Noć’, ponešto mračna priča o njoj i njezinoj majci, o dva života koja ne komuniciraju jedan s drugim. Uslijedio je 2005. njezin drugi kratki animirani film, “Tragična priča sa sretnim završetkom” o ljudima koji su drugačiji, a s kojim je osvojila tri nagrade u Annecyu i više od 50 drugih nagrada i priznanja na filmskim festivalima.

S tim je filmom Pessoa sudjelovala na Animafestu 2010.  godine, a dvije godine kasnije i s filmom “Kali, mali vampir”.

Portugalska scena animiranog filma slična hrvatskoj

Njezino predavanje organizirano je u okviru programa Portugal u fokusu. “Portugalska scena animiranog filma ima dosta sličnosti s hrvatskom, po broju proizvedenih filmova, po talentima i uspjesima u svijetu, a i ovdje je uvijek dobro prihvaćena”, rekao je umjetnički direktor Daniel Šuljić.

Portugalski filmovi u  Zagrebu su redovito nagrađivani, a posebno su omiljene redateljice Alice Guimarães i Mónica Santos (Amélia & Duarte; Između sjena) koje stop-animacijom odaju počast različitim žanrovima filmske povijesti.

Privlačnost portugalskog animiranog filma zagrebačkoj  publici leži u tome da tamošnja animiranofilmska kinematografija u mnogočemu podsjeća na hrvatsku animacijsku scenu, jer je riječ o maloj sredini s iznimno agilnom i međunarodno prepoznatom, stilski i žanrovski raznolikom produkcijom koja novi procvat doživljava od druge polovice devedesetih.

Program “Portugal u fokusu“ sastoji od tri bloka, koji kronološki, od devedesetih do danas, prikazuje razvoj te kinematografije.

Kurira ga portugalska Agencija za kratki film, koja ove godine slavi 20. obljetnicu osnutka,  i provodi se u partnerstvu s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj.

Po riječima Salette Ramalho iz te agencije, zagrebačka retrospektiva predstavit će neke od najsjajnijih bisera portugalske animacije te tri naraštaja maštovitih, nemirnih, inovacijskih i uzbudljivih autora.

Odabrana su ukupno 22 filma koji se veoma razlikuju u pogledu tehnike, radnje i estetike. a svaki od njih rezultat je predanog rada i odražava estetske mogućnosti animacije kao jedinstvene osobine kinematografije da propituje poetiku sjećanja i simbole koji je grade, ustvrdila je u najavi programa.

Filmovi će se prikazati u petak i subotu u Kaptol Boutique Cinema, a detaljan program je na stranicama Animafesta.

David Doutel, koji se s Vascom Sá, prošle godine istaknuo animiranim akvarelom “Predskazanje”, a predavanju u KIC-u je predstavio svoj BAP studio za 2D-animaciju.

Komentiraj