VLADIMIR ŠEKS ‘Grmoja jednostavno lupa i objavljuje neistine’

Nacional

HDZ-ov veteran i pročelnik stranačkog Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks u petak je “krajnje neosnovanim i lažnim” nazvao optužbe političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje istaknuvši da je nakon što je dobio informacije o određenim nepravilnostima u vezi s kreditima koje je Agrokor dobio od Zagrebačke banke o tome izvijestio sve nadležne institucije.

“To su krajnje neosnovane i lažne optužbe”, rekao je Šeks Hini upitan kako komentira Grmojinu optužbu da je još 1990-tih, kao potpredsjednik Vlade za unutarnje poslove, bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke, argumentirajući to kopijama izvješća financijske policije iz 1994., adresiranog na Šeksa.

Šeks je rekao kako je u siječnju i veljači 1993., kao potpredsjednik Vlade, nakon što je dobio informacije o određenim nepravilnostima u vezi s kreditima koje je dobio Agrokor od Zagrebačke banke od šefa postaje Financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju Branka Milolože zatražio je da obavi kontrolu poslovanja u vezi sa svim tim kreditima.

Naveo je i da je ta postaja Financijske policije obavila tu kontrolu i u samom Miloložinom dopisu koji mu je poslao kao potpredsjedniku Vlade stoji: U vremenu od 24. siječnja 1994. do 24. veljače 1994. obavili smo kontrolu poslovanja poduzeća Agrokor.

“Dakle, ta postaja Financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, na moj zahtjev, obavila je kontrolu poslovanja Agrokora i dostavila mi to izvješće, kojim Grmoja maše. Iz tog izvješća je vidljivo da je Služba društvenog knjigovodstva obavila kontrolu u okviru svog djelokruga i utvrdila određene nepravilnosti, ali isto tako i da je Direkcija Hrvatske narodne banke izvršila kontrolu i ustanovila nepravilnosti u vezi korištenja tih kredita”, istaknuo je Šeks.

Upitan i o Grmojinim optužbama da kao predsjednik Istražnog povjerenstva o robnim zalihama 1996. nije došlo do “epiloga i optužnog prijedloga”, rekao je kako su već u toku rada tog istražnog povjerenstva podignute kaznene prijave protiv brojnih sudionika u tzv. pšeničnoj aferi.

Pri tome je, naglasio je, i rezultat rada tog Istražnog povjerenstva bio taj da je podneseno oko 50 kaznenih prijava za oko pedesetak osoba. Na osnovu tih prijava je DORH i podigao optužnice pa je desetak ljudi i osuđeno na osnovu tih optužbi.

“To je bio rezultat rada istražnog povjerenstva kojeg sam vodio. Grmoja to niti ne zna, već jednostavno lupa i objavljuje neistine”, kazao je Šeks.

Komentiraj