“Vizija leptira”, najznačajniji ukrajinski film, premijerom u Rijeci kreće u kino distribuciju

Autor:

Vizija leptira Cannes premijera

Dean Sinovčić

Ubrzo nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu brojni svjetski filmski festivali davali su podršku Ukrajini prikazujući njihove najnovije filmove. Jedan se, među njima, posebno istaknu, a to je film „Vizija leptira“ koji je bio uvršten u službeni program najvećeg filmskog festivala na svijetu, onog u Cannesu. Dva su razloga zbog kojih je taj film zanimljiv, prvo zato što vizionarski govori o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu, iako invazija u vrijeme snimanja filma još nije bila počela, a drugo zato što je film nastao u konprodukciji s hrvatskom producentskom kompanijom 4Film a rezultat toga je što u filmu manje uloge imaju Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. „Vizija leptira“ konačno stiže u hrvatska kina, a premijeru će imati u četvrtak, 15. lipnja, u riječkom Ljetnom Art-kinu, s početkom u 21.30 sati.

U središtu priče filma „Vizija leptira“ je 29-godišnja Lilja (Rita Burkovska), ukrajinska vojnikinja koja je razmjenom zarobljenika izašla iz zatvora u kojem su je držali ruski separatisti. Povratak u svakodnevni život za nju je traumatičan, naročito kada shvati da je zatrudnjela nakon što su je u zatvoru silovali. Pred početak premijere u Cannesu ekipa filma pojavila se na crvenom tepihu držeći transparent na kojem je pisalo “Rusi ubijaju Ukrajince. Je li vam razgovor o tom genocidu uvredljiv ili uznemirujući?“ pri čemu su se čuli zvuci sirene za uzbunu.

Zanimljiva je priča kako je došlo do suradnje hrvatske kompanije 4film i ukrajinskih autora filma. Sve je počelo još 2019. godine kada je producentica Laura Sinovčić sudjelovala u sklopu Eurodoc programa, prestižnog programa za razvoj kreativnih dokumentarnih filmova. Program se odvijao u tri europska grada, u tri europske države, a okupljeni su biili mladi redatelji i producenti stari oko 30 godina. Tu su se upoznali Laura Sinovčić i ukrajinski redatelj i scenarist Maksim Nakonečni. Kako je te godine Nakonečni bio na filmskom festivalu u Sarajevu tako je u povratku došao u Zagreb. Nazvao je Lauru Sinovčić te su otišli na večeru. „Nakonečni mi je rekao da razvija svoj debitantski film te smo počeli razgovarati o mogućoj koprodukciji“, kaže Laura Sinovčić, dok je Maksim Nakonečni za Nacional rekao „Do te koprodukcijske suradnje nije došlo na silu. Naime, u scenariju filma imao sam dio u kojem se dijete daje na usvajanje bračnom paru iz inozemstva. Želio sam da ta obitelj dolazi iz zemlje koja je iskusila rat te je Hrvatska bila na vrhu te liste. I ne samo zbog toga, Hrvatska je, kao i Ukrajina, slavenska zemlja koja je izašla iz socijalizma“.

Laura Sinovčić zainteresirala se za projekt te je o tome razgovarala sa Anitom Jukom, vlasnicom kompanije 4film. Zaključile su kako se radi o projektu u koji se trebaju uključiti te su se Nakonečni i Laura Sinovčić dogovorili o modalitetima suradnje. To je značilo da će se hrvatski glumci i članovi tehničke ekipe uključiti u snimanje filma a u dogovore je uključena i ukrajinska producentica filma Darya Bassel. Slijedio je odabir hrvatskih glumaca koji će imati manje uloge u filmu. Refateljica Ivona Juka, sestra Anite Juke, predložila je širu selekciju talentiranih hrvatskih glumaca na temelju koje je redatelj Maksim Nakonečni odabrao Dariju Lorenci Flatz i Edvina Liverića. Što se tiče tehničke ekipe, montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun.

U jesen 2020., u jeku pandemije, počelo je snimanje filma koje se odvijalo u Kijevu i Donbasu. Snimanje je trajalo 32 dana, nakon čega se krenulo u postprodukciju. Maksym Nakonechnyi nekoliko je puta dolazio u Zagreb kako bio radio na montaži filma. Film je konačno završen samo nekoliko dana prije početka ruske agresije na Ukrajinu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.