Vivaldijeva ‘Četiri godišnja doba’ otkrivaju da je slušao prirodu

Talijanski skladatelj i violinist Antonio Vivaldi rođen je 4. ožujka 1678. godine. Kroz njegova ‘četiri godišnja doba’, koja su velik doprinos baroknoj i klasičnoj glazbi uopće, Vivaldi se otkriva kao pažljivi promatrač prirode i života.

Živahni tonovi Proljeća u slušatelju bude želju za pokretom, radom, donose nešto obećavajuće, optimistično, bude nadu da je baš ovo proljeće posebno. Kroz kolorističke opise slušatelj čuje pjev ptica i “vidi” buđenje prirode, ratare koji veselo rade na poljima – idiličnu sliku pod vedrim nebom.
Ljeto, za razliku od Proljeća, započinje sporijim ritmom. Toplo ljetno jutro kod slušatelja stvara osjećaj opuštenosti. Kako odmiče dan, sparina raste i sve se više osjeća usporenost u prirodi. Ljetni dan kulminira olujom koja se obrušava na popodnevnu obamrlost.
Jesen donosi zahlađenje pa jesenji dan započinje lepršavo i veselo. Seljaci ubiru plodove, a nakon napornog rada slijedi gozba kada se ispija vino i blaguju ukusna jela. Nakon gozbe seljaci se odmaraju pa potom hrle u lov s psima.
Zima dolazi s hladnoćom prožetom mističnom atmosferom. Sve je okovano ledom i snijegom, rađa se potreba za toplim domom, za obitelji i zajedništvom. Kraj zimskog dana završava oštrim hladnim vjetrom.

Komentiraj