VIŠE VREMENA ZA PROVOĐENJE JAVNE RASPRAVE: Baldasar povukao prijedlog o povećanju prireza

Ivo Cagalj/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar sa sutra najavljene sjednice Gradskog vijeća s dnevnog reda povukao je privremeno točku koja se odnosi na prijedlog o povećanju prireza porezu na dohodak s 10 na 15 posto.

Na taj način pokazao je da je spreman uvažiti sugestije i kritike neovisno o tome s koje strane one dolaze te da se takve bitne odluke za građane ne donose bez rasprave, zbog čega je spreman dati još vremena za provođenje javne rasprave, priopćeno je u ponedjeljak navečer iz ureda gradonačelnika.
 U priopćenju se navodi kako je u siječnju prošle godine 26 gradova i općina povećalo ili uvelo prirez porezu na dohodak kako bi ublažilo smanjenje prihoda koje im je donijela Vladina mini porezna reforma.
 “Grad Split to tada nije učinio te je do danas nastojao izbjeći povećanje. Na sve smo načine, prvenstveno odgovornom fiskalnom politikom, takvu mjeru odlagali i izbjegavali kao ‘nužno zlo’. Ostali smo tako gotovo jedini grad koji nije posegnuo za tom nepopularnom mjerom”, navodi se u priopćenju te dodaje da je ta mjera i dalje zadnje što su željeli i žele premda ona sama po sebi gotovo ne utječe na “budžet građana” s najnižim primanjima.
 Dodaje se kako je prijedlog poslan Gradskom vijeću promišljen, usuglašen i racionalan s obzirom na okolnosti te na naslijeđene izdatke, ovrhe i sve što ih “permanentno financijski opterećuje izvan planiranih proračunskih obveza”.
Odluka gradonačelnika Ive Baldasara da zbog financijske stabilnosti grada poveća prirez poreza na dohodak izazvala je mnoge rasprave u lokalnim medijima, a njoj se protivi i predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković.

Komentiraj