Virolog Kurolt: “Cijepljenje je najbolji put prema normalnom životu, ali još nije vrijeme za popuštanje mjera”

Molekularni virolog iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Ivan-Christian Kurolt u nedjelju je za Dnevnik HTV-a izjavio kako postoji vjerojatnost da je i u Hrvatskoj prisutan neki od novih sojeva koronavirusa s obzirom na to da su prisutni u susjednim zemljama.

U slučaju da se utvrdi prisutnost novog soja kod nekog pacijenta, sve mjere koje su se do sada provodile, provodit će se i dalje.

“Ne postoji metodologija dovoljno brza i efikasna, kao što je PCR test kojim dokazujemo da je netko inficiran koronavirusom, nego soj virusa određujemo metodom sekvenciranja, kojom se utvrđuje slijed nukleotida virusnog genoma”, rekao je Kurolt te istaknuo kako je metoda utvrđivanja novih sojeva dosta kompleksnija od PCR-a te da traje znatno duže.

“Radi se na tome da se uspostavi brža metoda probira kojom bi se odabrali uzorci zanimljivi za sekvenciranje”, kazao je virolog te još jednom napomenuo kako trenutno ne postoji metodologija koja je dovoljno brza i efikasna.

Za engleski soj virusa postoji već dosta informacija u stručnim literaturama, no za ostale sojeve ipak još uvijek nema dovoljno saznanja kako bi se donosili konkretni zaključci, smatra Kurolt.

“Za sada nema naznaka da su cjepiva neučinkovita za nove sojeve i trebat će dodatna istraživanja, ali izgleda da štite od novih sojeva i može se pretpostaviti da se neće pojaviti teške kliničke slike ako smo cijepljeni”, kaže Kurolt i zaključuje da je cijepljenje najbolji put koji vodi normalnom životu, ali da još nije vrijeme za popuštanje mjera.

Komentiraj