Koncert kultne beogradske rock grupe ‘Električni orgazam’

Branko Gavrić

Kultna beogradska rock grupa ‘Električni orgazam’ dana 26. siječnja 2018. godine stiže u Zagreb u sklopu programa ‘Sviraj Stare’.

Svoj nastup u Vintage Industrial Baru bazirat će na prvoj polovici dugogodišnje karijere, s naglaskom na albume ‘Električni orgazam’ (1981.), ‘Kako bubanj kaže’ (1984.), ‘Distorzija ‘(1986.) i ‘Letim, sanjam, dišem’ (1988.).

Od osnivanja davne 1980. godine, kada su scenom dominirali punk i new wave, istaknuli su se kao bend sa stavom koji je otvoreno odbacivao autoritete i eksperimentirajući stvarao svoj umjetnički izričaj te time postao jedan od glavnih predstavnika ex-yu novog vala.

Mitska kompilacija ‘Paket aranžman’ (1980.), kojom su se s tri pjesme (“Krokodili dolaze”, “Zlatni papagaj”, “Vi”) prvi put predstavili široj javnosti uz tadašnje jednako bitne alternativne bendove ‘Šarlo Akrobata’ i ‘Idol’i, ne samo da je Električnom orgazmu otvorila šansu za snimanje izvrsnog albuma prvijenca, već je postigla nezapamćen efekt kao jedan od najboljih i najznačajnijih albuma novog vala.

Pohvale su se protezale i van regije gdje ih je Kris Bohn, novinar legendarnog britanskog magazina NME, već tada proglasio jednim od najuzbudljivijih nebritanskih sastava.

Hitovi “Debela devojka”, “Ja sam težak kao konj”, “Ne postojim”, “Vudu bluz”, “Kapetan Esid”, “Ša la la” s albuma ‘Distorzija’ (1986.) lansirali su ih u sam vrh scene. Takvu su poziciju zacementirali i idućim albumom ‘Letim, sanjam, dišem’ (1988.) kojeg su obilježile uspješne “Igra rock’n’roll cela Jugoslavija”, “Ti”, “Poljubi me i priznaj mi”, “Sve ste vi naše devojke”.

U siječnju 2018. godine ovaj bend proslaviti će i zadivljujućih 38 godina sjajne karijere te tom prigodom uz ‘Sviraj Stare setlistu’ publici pokloniti i dodatni set iznenađenja.

Službena prodajna mjesta: Dirty Old Shop (Tratinska 18) i Vintage Industrial Bar (Savska 160).

https://web.facebook.com/SvirajStare/

Komentiraj