Vincent van Gogh ostaje upamćen kao jedan od najvećih postimpresionista

Rođen je 30. ožujka 1853. u Zundertu u obitelji protestantskog svećenika. Imao je tri sestre i dva brata. Kao jedanaestogodišnjak Vincent van Gogh odlazi u internat i ondje s vremena na vrijeme slika, no to ostaje nezapaženo.

Škola je za njega bila nesretno razdoblje, stoga ju je i napustio u dobi od 16 godina. Nakon toga, sedam godina je bio namještenik u Haagu, a zatim seli u London. Tamo pronalazi inspiraciju i uzor u djelima Francoisa Milleta i Julesa Bretona. No, Vincent je premješten iz Londona u Pariz 1875. godine. Boravak ondje učinio ga je religioznim.

Roditelji su se nakon nekog vremena počeli brinuti za njega jer u dobi od 24 godine nije imao nikakav životni cilj. Dopustili su mu upisati studij teologije, no ubrzo je odustao i od toga. Brat Theo nagovorio ga je da se bavi slikarstvom.

Godine 1880. seli se u Bruxelles kako bi slijedio san o slikarstvu, a brat ga je na tom putu financijski uzdržavao. Početno razdoblje njegovog slikarstva obilježili su motivi teškog života seljaka i radnika.
Njegova osobna revolucija počinje 1887. kada postaje Cormonov učenik te u sljedeće četiri godine pa do smrti, van Gogh radikalno mijenja paletu svježim i otvorenim bojama. U ovom razdoblju nastaju njegova najpoznatija djela. Odlazi u Arles, a ubrzo poziva i Gauguina da mu se pridruži. Njihov odnos nije bio skladan i danas je pod velom tajne, a ostao je obilježen svađom koja je eskalirala toliko da je Vincent uzeo britvu i odsjekao si uho. Ubrzo nakon toga odlazi na psihijatrijsko liječenje.

No, ništa mu više nije moglo pomoći te si 1880. hicima iz revolvera oduzima život. Pokopan je u Auvers-sur-Oiseu uz svog brata Théa koji je preminuo šest mjeseci kasnije.

Komentiraj