Vilim Matula: “Čudi nas da je ministrica donijela ovako šokantan prijedlog zakona”

Saborski zastupnik platforme Možemo! Vilim Matula komentirao je prijedlog Zakona o elektroničkim medijima i Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. O tom se zakonu u četvrtak raspravlja u Saboru.

“Ono zbog čega je prijedlog zakona došao na red je europska direktiva iz 2019. koja je prepoznala suštinski slabu poziciju autora, umjetnika u pregovaranju s producentima, diskrografima. Čudi nas da nakon fantastične javne rasprave u kojoj se nekoliko stotina izvođača i umjetnika javilo s izvanrednim prijedlozim, da ministrica Obuljen Koržinek na kraju donese ovako šokantan prijedlog zakona”, rekao je Vilim Matula.

Dodao je da su te odredbe u člancima 86. do 89. u potpunoj suprotnosti s člancima 18. do 23. iz direktive EU, zbog čega su i radili cijeli zakon. “Konkretno, to znači da autori, svi oni ljudi na filmu koji idu na kraju, oni će se s HRT-om morati odreći tih primarnih autorskih prava prvih sedam godina, vrijeme kad su filmovi živi. Neće dobijati ništa”, poručio je Matula, prenosi N1.

Komentiraj