Vikica Krolo: “Drugu fazu cijepljenja odradili su liječnici obiteljske medicine”

Zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore Vikica Krolo u srijedu je za ‘Studio 4’ HRT-a komentirala proces cijepljenja protiv koronavirusa.

“Hrvatska liječnička komora je napravila analizu po županijama kako je do sada organizirano cijepljenje i kako su se županije snašle. Zaključili smo da ni u jednoj županiji ne funkcionira naručivanje državnom platformom “Cijepi se” nego su se županije same snalazile, neke bolje neke lošije”, rekla je Vikica Krolo.

Dodala je da je u županijama koje su same organizirale platforme za cijepljenje, kao što je Međimurska, Istarska ili Splitsko-dalmatinska, organizacija cijepljenja bila nešto bolja.

Vikica Krolo istaknula je da se još uvijek nalazimo u drugoj fazi cijepljenja koja je počela sredinom veljače i uključivala je građane starije od 65 godina i kronične bolesnike. “Tada je govoreno da pacijente najbolje poznaju njihovi liječnici i da oni znaju tko ima prednost pri cijepljenju, pa je cijela organizacija cijepljenja druge faze zapravo bila na liječnicima obiteljske medicine i epidemiolozima koji su dostavljali cjepiva”, objasnila je.

Dodaje da su obiteljski liječnici morali pozivati pacijente, organizirati cijepljenje i cijepiti, što u ordinacijama, što na organiziranim punktovima. “Sve što je odrađeno u drugoj fazi cijepljenja, odradili su liječnici obiteljske medicine”, ustvrdila je.

“Nije moguće da treća faza cijepljenja, koja nam je neophodna za uspješnu ljetnu sezonu i kako bi ekonomija počela egzistirati, i dalje bude na liječnicima obiteljske medicine. Trebalo bi procijepiti najmanje milijun ljudi, a to 2000 liječnika obiteljske medicine uz sav svoj ostali posao sigurno ne može i ne bi trebali raditi”, zaključila je Vikica Krolo.

Komentiraj