VIJENCI I KAKTUSI Po hodnicima Stranke oni koji uvijek sve znaju, šaputali su Vaso opet prepiso

Autor:

SAMO KULTURNO, MOLIM

Srijeda, HRT 1, 20.59

Nekad se ovo zvalo Pola ure kulture pa se sad zove Samo kulturno, molim. Ima li razlike? Nema. Sve je isto. Ista je voditeljica B. Kamenski i iste su rubrike. Kao da je neki negativac na HRT-u odlučio, misleći da će ejč-di-zi preuzeti vlast na ovim izborima, da se ta podgrijana juha iste kuharice, gđe B. Kamenski, sada zove Samo kulturno, molim. Naslov je opomena gledateljima, jer oni koji isti proizvod podvaljuju kao nov, očito ne osjećaju obavezu da budu bar malo kulturni. Duhovna lijenost i pokroviteljski odnos prema gledateljima dvostruki je razlog slabe gledanosti Pola ure k. Ista sudbina čeka njenu prepakiranu verziju.

ŽIVOT JE LIJEP

Petak, HRT 1, 17.45

Pojavio se najbolji, daleko najbolji naš modni kritičar Boris Banović, ovdje potpisan kao novinar, što je u redu, jer smo vidjeli modne revije iz inozemstva. Taj čovjek, dotični g. Banović, bar odlično izgleda i, što je jedino važno i spomena vrijedno, njeguje suptilno veliku ironijsku distancu prema materijalu. Izvještavajući o sezonskim modnim revijama g. Banović je demonstrirao kvalitete poznate iz njegovih nastupa na televizijama i portalima. Dobrodošao na Prvi program HRT-a kao kiša na raspucanu zemlju, g. Banović će sada svoje ocjene, u kojima nema ni agresivnosti ni ljigavosti, podastrijeti širem, bumo rekli, auditoriju.

OPERA BOX

Subota, HRT 1, 14.00

Iz arhive emisije pokazani su nam neki iz hrpe dragulja što ih je voditelj i urednik Dražen Siriščević priskrbio HRT-u. Evo neka gospođa, kasnije smo ustanovili da je to slavna sopranistica Cecilia Gasdia (rođena 1960. u Veroni), pjevala je nešto bezvremeno lijepo u Lisinskom, 1996. godine na koncertu Svečanost dobrote.

Dirigirao je Vjekoslav Šutej. Poslije nje, čini nam se, pjevao je José Carreras. Nema smisla žaliti se na potpise koji prekratko traju, jer tako i tako do sada godinama nismo ništa zapamtili – ni ime izvođača, ni skladbu, ni dirigenta. Mi smo ljubitelji glazbe, svirane i pjevane, i volimo Operu box i sve druge opere i koncerte.

DNEVNIK

Nedjelja, Nova TV, 19.15

Poslije ovog Dnevnika, pretpostavljamo, morali su zasvijetliti displeji na mnogim skupim smartfonima.

Prsti preplašenih vlasnika odgovarali su najbrže što su mogli. Sazivala se sjednica najužeg rukovodstva Stranke. Uzrok nemira u zgradi na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma i antifašizma bio je onaj dio Dnevnika u kojem Nova TV otkriva identični grafički znak predizborne kampanje, popularni 5+, na programu neke druge stranke, male i nepoznate. Po hodnicima u središnjici Stranke oni koji uvijek sve znaju, šaputali su Vaso opet prepiso. Na sjednici se dugo diskutiralo. Sumnja je pala na Vasu, glavnog tajnika Stranke, zbog njegove reputacije, stečene trudom na izradi vlastitog diplomskog rada.

PLODOVI ZEMLJE

Nedjelja, HRT 1, 12.30

U subotu navečer umro je Ivo Lončar, a već u nedjelju oko podneva, na kraju emisije koju smo morali gledati do kraja, ovi Plodovi zemlje objavili su pristojan nekrolog svojem najpoznatijem voditelju i uredniku (u epohi poslije Ružice Trauber). O Ivi Lončaru objavljeno je samo dobro, ne zato što je mrtav, nego istine radi. Lijepa gesta sadašnjeg uredništva bio je isječak razgovora g. Lončara, vođenog 4. siječnja 1998. godine. Lončar zamjera ministru poljoprivrede da seljacima još nije platio ni pšenicu ni uljarice. Takvi su razgovori bili česti kod Lončara i po njima je ostao nezaboravan.

K.T. 2

RTL 2, Ponedjeljak, RTL 2, 13.55

Dva glumca glume nekakve današnje detektive. Oni vode istrage, istražuju oni ubojstva, umjesto da sami sebi objasne bar neke tajne komuniciranja na hrvatskom književnom jeziku. I u ovoj epizodi, iz 2007. godine, sve je osrednje, ne samo nova detektivka, ne samo detektivi, nego i kuće, a o namještaju one prazne kuhinje u koju dvojica ulaze s uperenim pištoljima, da i ne govorimo. Čak su i žrtve osrednje. Što nam se time želi reći? Pitanje je previše laskavo, jer tvorci ove domaće serije nisu očito ništa željeli reći. Oni, izgleda mi, kao da nisu htjeli čak ni zaraditi. Od američkog filma otprije sedamdesetak godina jasno je da bi zločinci trebali biti bogataši u skupim kućama. Kamo sreće da se mi možemo rugati bilo kojoj našoj TV seriji s nepotrebno preskupim viletinama.

Glumci izgledaju kao da su bijedno plaćeni, kostime su ponijeli od kuće, s dna ormara.

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)