VIDEO: WHO: Virus zika predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, potreban brz i koordiniran odgovor

EPA/Jeffrey Arguedas

Virus zika predstavlja globalnu zdravstvenu prijetnju, a potreban je hitan i zajednički odgovor, rekla je glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan. Virus je nazvala ‘izvanrednim događajem’ koji zahtjeva koordinirani odgovor, ali da ograničavanja putovanja ili trgovine nisu nužna.

Stručnjaci su zabrinuti da bi se virus mogao proširiti na cijeli svijet u kratkom vremenu, a posljedice bi bile katastrofalne. Virus posebno pogađa trudnice, a zabilježeno je na tisuće slučajeva mikrocefalije u Brazilu. WHO je ziku stavio u istu kategoriju kao i opasnost od širenja ebole, što znači da će se istraživanje o virusu ubrzati. Za njega nema lijeka.

“Izjavljujem da nedavni slučajevi mikrocefalije i druge neurološke abnormalnosti u Latinskoj Americi predstavljaju opasnost za javno zdravlje u cijelom svijetu”, kazala je ona, dodajući da je sada prioritet zaštita trudnica i njihovih beba kao i kontrola komaraca koji prenose virus.

Chan je prošlog tjedna izjavila da je bolest izazvana virusom prešla iz blage prijetnje u prijetnju “zabrinjavajućih razmjera” te da će odbor pomoći da se utvrde odgovarajuća razina međunarodnog odgovora i prioriteti istraživanja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) priopćio je da će nakon ove objave WHO-a biti usmjerena na sredstva na borbu protiv tog virusa.
Dr. Thomas Frieden je rekao da ta objava “poziva svijet na akciju” protiv virusa zika.

“CDC, zajedno s cijelom američkom vladom, aktivno je uključen u globalni odgovor na virus zika i neprekidno radi kako bi više saznao o virusu i zaštititio zdravlje”, rekao je Frieden u izjavi koju je mailom poslao Reutersu.

Od rujna 2015. u Brazilu je registrirano 3.700 slučajeva beba s mikrocefalijom, stanjem povezanim s infekcijom virusom zika zbog kojeg se djeca rađaju s abnormalno malim glavama i nerazvijenim mozgom. Nagli rast slučajeva mikrocefalije izazvao je veliku zabrinutost u svijetu, a infekcija je već zabilježena u 22 zemlje Sjeverne i Južne Amerike.

Taj je virus, protiv kojega ne postoji lijek niti cjepivo, potvrđen i u dvjema europskim zemljama – Portugalu i Danskoj.

Epidemija virusa zika počela je na Martiniku i u Gvajani krajem prosinca, a radi se o virusu iznimno opasnom za trudnice jer može uzrokovati deformacije ili čak smrt djeteta.

Virus se prenosi s čovjeka na čovjeka putem uboda tigrastog komarca i može prouzročiti neurološke komplikacije.

Stručnjak WHO-a Marcos Espinal smatra da bi se virusom moglo zaraziti 3 do 4 milijuna ljudi u Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući 1,5 milijun u Brazilu.

Komentiraj

Source:HINA i Nacional