VIDEO: Vindija vas poziva na festival Varaždinskih baroknih večeri (23. rujna – 4. listopada)

Autor:

vindija.hr

Pod zlatnim sponzorstvom tvrtke Vindija od 23. rujna do 4. listopada održat će se 46. Varaždinske barokne večeri, nacionalni festival koji je snažno utjecao na oblikovanje kulturnog identiteta u svojoj matičnoj sredini.

Riječ je o manifestaciji koja Grad Varaždin vraća u razdoblje povijesnog i kulturnog procvata. Vindija koja kroz zlatno sponzorstvo podržava jedinstveni projekt 46. Varaždinskih baroknih večeri kojim se promiče zaštita kulturne baštine i vrijednosti varaždinskog kraja.

Vindija se svojom bogatom gastronomskom ponudom savršeno uklapa u povijesni period u kojemu je kultura hrane doživjela istinski procvat pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV. Varaždinski kraj i danas predstavlja jedno od najljepših ‘baroknih središta Europe’ po čemu je međunarodno poznat.

Zahvaljujući partnerstvu sa Kraljevinom Španjolskom, festivalska će publika po prvi puta ove godine imati prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe. Osim publike najpoznatijeg hrvatskog baroknog Grada Varaždina, priliku za povratak u prošlost imat će i publika u Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici.

Duh vremena prenijet će se i kroz klasičnu baroknu operu u suvremenoj izvedbi, španjolski flamenco, kao i neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši nije nedostajalo.

Najveća zvijezda Festivala je španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji je održao recital drugog dana Festivala u Uršulinskoj crkvi. U Varaždin ponovno je stigao ansambl LeTendre Amour, atrakcija Festivala je i španjolska sopranistica Raquel Andueza, a brojim domaćim i stranim glazbenicima na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar te mnogi drugi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)