VIDEO – VELIKA VOJNA PARADA: Rusija slavi pobjedu nad nacističkom Njemačkom

FaH

Rusija je u ponedjeljak proslavila uz veliku paradu u Moskvi 71. obljetnicu pobjede SSSR-a nad Hitlerovom Njemačkom.

Gotovo 10.000 vojnika, tenkovi i proturaketni nuklearni sustavi prošli su Crvenim trgom pred pogledom Vladimira Putina, visokih dužnosnika i šačice bivših boraca. Na nebu su grmjeli vojni avioni, među kojima lovci Su-35, korišteni u Siriji. (Hina)

Vojnici su danima uvježbavali zahtjevnu koreografiju na Crvenom trgu. Prvi put među njima su i ruske vojnikinje, pripadnici ruskih zrakoplovnih i i svemirskih snaga i Nacionalna garda, javlja Dnevnik.hr.

Rusija će na vojnu paradu potrošiti oko dva milijuna i 800 tisuća eura. Počela je u 11.00 sati po lokalnom vremenu, smotru trupa obavio je ministar obrane Sergej Šojgu, a paradom je zapovijedao general Oleg Saljukov.

Vladimir Putin čestitao je svima Dan pobjede te kazao:

“Povijest nas uči da se mir u svijetu ne održava sam po sebi. Danas je civilizacija opet suočena s nasiljem. Terorizam je postao globalna prijetnja i treba ga pobijediti. Rusija je otvorena za suradnju s drugim zemljama. Naši vojnici su i sad pokazali da su dostojni nasljednici heroja iz Drugog svjetskog rata”

U velikoj paradi sudjeluje više od 10.000 vojnika, 135 borbenih vozila te 71 avion i helikopter, po jedan za svaku godinu od završetka Drugog svjetskog rata. U Paradi po prvi put sudjeluje i najnoviji vojni transportni avion Il-76MD-90A, piše Dnevnik.hr. Na paradi se ponovno pojavila i senzacija od prošle godine – tenkovi T-14 Armata, teška oklopna vozila T-15, laka oklopna vozila Kurganjec-25, tenkovi T-90, oklopni transporteri BTR-80 i razna druga vojna vozila te raketni sustavi Jars RS-24.

Mala parada organizirana je i u bazi Hmeimim, na sjeverozapadu Sirije, koju Rusija koristi za kampanju zračnih udara kao podršku režimu Bašara al-Asada. (Hina)

 

Komentiraj