VIDEO: STRUČNJACI ‘Zid se jednostavno ne može napraviti za cijenu koju je iznio Donald Trump’

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu da će izgraditi zid duž američke granice s Meksikom.

Cilj tog ogromnog projekta zaustavljanje je ilegalne imigracije, trgovine drogom i kriminala, a koštao bi milijarde dolara.

Dio 3200 kilometara duge granice s Meksikom, točnije oko 1050 kilometar, već ima ogradu koja blokira ulazak ljudi i/ili vozila. Po ranijoj procjeni američke Agencije za zaštitu granica i carinu, izgradnja još samo 665 kilometara ograde koštala bi 11,4 milijarde dolara.

Trumpove procjene o vrijednosti zida kretale su se od četiri milijarde dolara do ‘desetak milijardi dolara’. Međutim, arhitekti i inženjeri rekli su da bi to koštalo puno više.

Časopis MIT Technology Review, koji izdaje tehnološki fakultet u Massachusettsu, procijenio je u članku krajem prošle godine kako bi gradnja 1600 kilometara zida od čelika i betona koštala od 27 do 40 milijardi dolara.

“Ostavimo po strani pitanje je li mudro napraviti zid uzduž američko-meksičke granice ili tko bi to trebao platiti. On se jednostavno ne može napraviti za cijenu koju je iznio Donald Trump”, objavljeno je u tom članku.

Komentiraj