Škoda ponosna na razvoj serije Octavia i svoje koncepte

Screenshot YouTube

 

Škoda Octavia jedna je od najomiljenijih serija automobila na području Europe, a popularna je i na drugim svjetskim tržištima.

Proizvodnja modela pod ovim imenom je počela 1959. godine. Octavia je bila bazirana na podvozju Škode 440/445 i uz brojna poboljšanja ostvarila je dobar uspjeh i prodaju. Slijedi revolucionarna nasljednica Škoda 1000 MB, koja je bila jedan od glavnih razloga potpune obustave proizvodnje 1971. godine u tvornici AZNP-a u Mladá Boleslavu.

Ime serije se oživljava 1996. godine Limuzina i karavan srednje kompaktne klase postaju sve popularniji u istočnoj Europi, Njemačkoj… Oko 40 posto od ukupnog broja svih proizvedenih automobila češke kompanije su iz serije Octavia.

Od 2005. godine se proizvodi i sportska Octavia RS sa snažnim benzinskim i dizelskim motorima. Nedavno su predstavljeni novi modeli iz popularne serije za ovu godinu. Posebno je zadivila Octavia Combi s pogonom na sva četiri kotača, RS model sada ima hibridni motor.

Dodajmo kako poznata tvornica automobila slavi 125 godina postojanja. Od samih skromnih početaka, do razvoja i proširenja proizvodnje na više modela, od kojih su neki ostvarili izvanredne uspjehe u motosportu, danas tvornica nastavlja s inovacijama, prati i stvara trendove u autoindustriji. Istaknimo koncept Simply Clever, koji je sve više usmjeren na održive načine pogona, elektroniku i jednostavna rješenja u dizajnu.

Komentiraj