Petar Glebov/PIXSELL

VIDEO: PRVI HRVATSKI SVEMIRSKI CENTAR Prvi Svemirski letovi iz Hrvatske mogući već od 2020. godine

Udbina bi uskoro mogla postati hrvatski Centar za svemirska istraživanja. Tvrtka Swiss Space Systems – Croatia predstavila je projekt kojim Hrvatsku žele pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu.

[quote_box_center]

  • Udbina bi uskoro mogla postati hrvatski Centar za svemirska istraživanja
  • Tvrtka Swiss Space Systems – Croatia predstavila je projekt kojim Hrvatsku žele pozicionirati kao jednu od strateški najvažnijih zemalja u području istraživanja svemira i komercijalnih lansiranja u Zemljinu orbitu

[/quote_box_center]

– Naša je vizija da Hrvatska bude među zemljama koje će oblikovati novu svemirsku eru čovječanstva, izjavio je dr. Slobodan Danko Bosanac, voditelj ureda hrvatske podružnice svemirske tvrtke Swiss Space Systems (S3) koja je danas predstavljena u Zagrebu.

Tvrtku S3 utemeljili su 2012. godine bivši vojni pilot Pascal Jaussite i prvi švicarski astronaut Claude Nicolillier.

– Naš moto je “svemir je za sve”. Tvtka trenutno zapošljava 75 ljudi, a cilj nam je zaposliti još oko 200 ljudi u Švicarskoj, Španjolskoj, SAD i Hrvatskoj. To je win-win situacija i za Hrvatsku i za Švicarsku, jer će ova suradnja biti od koristi za obje zemlje – rekao je izvršni direktor S3, Jaussite.

– Ove i iduće godine planiramo započeti sa “zero G letovima”, odnosno simulacijom bestežinskog stanja u svemiru. Do 2018. godine trebali bismo lansirati i prve satelite do težine 250 kilograma, a nakon 2020. godine startati i s podorbitalnim prijevozom putnika i robe na velike udaljenosti – dodao je.

Slađan Zovko, direktor hrvatske podružnice S3 , istaknuo je kako u projektu Hrvatskog svemirskog centra vidi veliki potencijal za razvoj naše znanosti i gospodarstva. – Tvrtka S3 Hrvatska, kao i njeni hrvatski partneri bit će uključena u aktivnosti koje se odnose na razvoj i proizvodnju gornje komponente sustava za isporuku satelita. Proizvodnja i montaža te komponente mogla bi biti sastavni dio djelatnosti svemirske luke u Hrvatskoj što podrazumjeva i značajan broj radnih mjesta za visoko kvalificiranu radnu snagu – objašnjava Zovko.

– Od nekoliko mogućih lokacija optimalna nam se čini Udbina koja je u središtu nekoliko nacionalnih parkova što bi uvelike doprinijelo razvoju turizma. Bitno je reći da svemirska luka nema štetan utjecan na okoliš – istaknuo je Bosanac. Predstavljanju S3 Hrvatska nazočio je i švicarski veleposlanik Stefan Estermann.

 

Komentiraj