VIDEO Plenković na sjednici Vlade najavio dvije nove mjere za potporu svinjogojcima

Autor:

30.11.2023., Zagreb,NSK - Odrzana je 267. redovna sjednica Vlade. 
  Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jurica Galoic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković obratio se uvodno u četvrtak na sjednici Vlade gdje je istaknuo da Hrvatska u trećem kvartalu bilježi najveću stopu rasta u EU-u.

“Druga dobra ekonomska vijest je današnji podatak da su cijene dobara i usluga u studenom usporile na 4,7 posto. To je jasan trend usporavanja rasta inflacije proteklih mjeseci. Očekujemo solidaran doprinos svih aktera na tržištu”, dodao je.

“Treća dobra ekonomska vijest je susret s potpredsjednicom EK-a Dubravkom Šuicom koja nas je izvijestila o realiziranoj isplati treće rate Plana oporavka 700 milijuna eura. Napominjem da je Državna riznica potvrdila da je 700 milijuna eura došlo na račun Riznice. Premašili smo 50 posto uplata u odnosu na raspoloživa sredstva i po tome smo prvi u EU-u”, kaže.

Afrička svinjska kuga

Potom je govorio o afričkoj svinjskoj kugi te podsjetio na jučerašnji sastanak s nadležnim institucijama. “Situacija je sad pod kontrolom, zaraza se smiruje, posebno zahvaljujući mjerama koje poduzimamo, utemeljene na struci i znanosti. U tom pogledu danas će u Ministarstvu ministrica održati sastanak sa svim predstavnicima svinjogojaca o mjerama i potporama te poslušati što se još može učiniti. Također, napominjemo da bi bez mjera bila ugrožena većina svinjogojskog fonda u Hrvatskoj.

I danas ćemo donijeti dvije nove mjere. Prva je prijedlog odluke o jednokratnoj mjeri pomoći za nabavu svinjskih polovica, jednokratnom isplatom po subjektu do 600 eura. Kompenzirat ćemo im da kupe dovoljno mesa da održe svoju tradiciju. Meso će doći van zona ograničenja i bit će zdravo.

Donijet ćemo i Program državne potpore proizvođačima svinja većih težina kako bi se nadoknadili gubici. Odnosi se na one proizvođače čiji su objekti u zoni ograničenja. Iznos potpore je 2,15 eura po kilogramu”, rekao je Plenković, piše N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.