Screenshot/Instagram

VIDEO: ODLAZAK LEGENDARNOG GLUMCA Preminuo Velimir Bata Živojinović

Slavni srpski i jugoslavenski glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u beogradskoj bolnici Sveti Sava, objavili su srpski mediji.

Legendarni glumac u posljednje je vrijeme imao velikih zdravstvenih problema, 6. svibnja mu je zbog gangrene amputirana noga, a posljednje je dane proveo u bolnici, gdje je noća i preminuo u 82. godini.

Rođen je 5. 6. 1933. u Koraćici pod Kosmajem kao treće i najmlađe dijete u skromnoj obitelji. Otac mu je radio kao sudski izvršitelj u Općinskom sudu u Mladenovcu, a majka je bila domaćica. Prvi je razred osnovne škole završio u Koraćici, a školovanje je zati nastavio u Beogradu.

Nakon završetka srednje glumačke škole u Nišu i novom Sadu, pokušao se upisati na dramsku akademiju u Beogradu. Uspio je, ali iz tećeg pokušaja. Na filmu je debitirao 1955. godine u filmu ‘Pesme sa Kumbare’, a odigrao je više filmskih uloga od bilo kojeg glumca u povijesti jugoslavenske kinematografije. U karijeri dugoj skoro pola stoljeća pojavio se u više od 300 filmova i serija. https://www.youtube.com/watch?v=FXl3lfoPW-Q Glumio je heroje i negativce, glavne i sporedne uoge. Kao jedna od najvećih zvijezda jugoslavenskog filma proslavio se ulogama u filmovima poput ‘Kozare’ i ‘Bitke na Neretvi’ tijekom 1960-ih godina. Pojavio se i u ‘Valter brani Sarajevo’, koji je postigao veliki uspjeh i u Kini, gdje je Bata postao velika zvijezda. Uz uloge u partizanskim filmovima, hrvatska publika ga pamti i po ulozi lugara Marka Labudana u filmu ‘Breza’ (1967.) Ante Babaje. Dva puta je osvojio Zlkatnu arenu za najbolju ulogu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli. Nagrade su mu donijeli ‘Kozara’ (1962) i ‘Tri’ (1965). https://www.youtube.com/watch?v=27gjW0x-O5I Zbog svojih partizanskih filmova, bio je veliki prijatelj s jugoslavenskim predsjednikom Josipom Brozom Titom. Osim po nezaboravnim ulogama, Živojinović je poznat i po svom političkom angažmanu devedesetih godina. Ušao je u brogradsku skupštinu kao zastupnik Miloševićevog SOS-a. Živojinović je 1960. godine oženio s Juliajanom (Lulom) s kojom je dobio dvoje djece – sina Miljka i kćerku Jelenu. 2006. godine doživio je srčani udar, a tri godina kasnije imao je gangrenu, koju je sanirao na Kubi. Ipak, ona se vratila nakon što je ozlijedio nogu na snimanju svog posljednjeg filma ‘Led0. 2012. godine doživio je i moždani udar.

  and Lula Živojinović (2000). #lulazivojinovic   A photo posted by Velimir Bata Živojinović (@batazivojinovic) on

Komentiraj