VIDEO: NIZOZEMAC SE ‘PRERUŠIO’ U IZBJEGLICU I UŠAO U HRVATSKI KAMP “Ovo je nehumano, šokiran sam”

Nizozemski novinar Danny Ghosen objavio je prije nekoliko dana snimku na YouTubeu na kojoj otkriva ‘katastrofalne uvjete u hrvatskim izbjeglički kampovima’, piše Newsweek.rs. Novinar, koji radi za nizozemsku televiziju 3onderzoekt, ‘prerušio’ se u izbjeglicu i uspio proći osiguranje i administraciju.

Ghosen je ušao u izbjeglički kamp na hrvatsko-srpskoj granici kako bi razotkrio prave muke kroz koje prolaze izbjeglice. Kako javlja Newsweek.rs, pretpostavlja se da je na snimci izbjeglički kamp Opatovac, a snimka pokazuje izbjeglice ‘koje nemaju prikladno sklonište i spavaju na podu okruženi ogradama’.

U kamp je ušao bez ikakvih papira, predstavivši se kao Khalid Gasan iz Sirije. Prošao je sve liječničke testove i administraciju, cijelo vrijeme snimajući kamerom. “Ovo je nevjerojatno. Registrirao sam se kao izbjeglica iz Sirije, kao student, iako imam 34 godine”, rekao je u kameru Ghosen.

“Tresem se. Bojim se što bi mi napravili da su me otkrili”, dodaje. Ghosen je na kraju videa govorio o uvjetima u kampu. “Šokiran sam. Ono što vidim je potpuno apsurdno. Ljudi leže jedni na drugima. Nevjerojatno. Želim odavde otići što prije. Ostati ovdje jedan dan je OK, ali ovo je ludo. Nehumano”, rekao je.

Komentiraj