Mjesec je borbe protiv ovisnosti. A u toj priči Hrvatska se nema čime ponositi. Već naši petnaestogodišnjaci, u usporedbi s europskim vršnjacima, prednjače u konzumaciji alkohola i cigareta, saznaje HRT (VIDEO). Po opijanju su na petome mjestu u Europi, a po pušenju – na trećem!

Ispijanje alkohola u društvu maloljetnika je u modi. “Dodatan problem je tzv. binge drinking, fenomen gdje mladi ljudi ispijaju alkoholno piće jedno za drugim gotovo do potpune alkholiziranosti, intoksikacije”, kaže Marija Kirbl, voditeljica županijskog Centra za borbu protiv ovisnosti osječkog ZZJZ-a.

Reći ‘ne’ alkoholu nije nemoguće, posebno zbog posljedica koje ostavlja. “Alkohol je kriv za mnoge naislne delikte i mnoge razorene obiteljske situacije. Od posljedica konzumacije alkohola svakih deset sekundi jedna osoba u svijetu umre – na bolan i ružan način”, ističe dr. Kirbl.

Zbog alkohola je prošle godine 130 maloljetnika završilo na hitnoj, i to u besvjesnom stanju. To su samo djeca kojoj je alkohol zakonom zabranjeno prodavati.

Komentiraj