VIDEO: NASA POTVRDILA “Otkrili smo tragove tekuće vode na Marsu”

Autor:

FOTO: NASA/JPL/University of Arizona

Znanstvenici vjeruju kako mogu povezati tamne pruge vidljive na površini Marsa sa tokovima tekuće vode, prenosi u ponedjeljak BBC. Podaci iz NASA-inog satelita pokazuju značajke, koje se pojavljuju na padinama, koje su povezane s depozitom soli. Ono najvažnije je da takve soli mogu mijenjati točku zamrzavanja i isparivanja vode u Marsovom oskudnom zraku, zadržavajući ih u tekućem stanju dovoljno dugo da se ‘presele’.

Ovo su implikacije da na planeti danas postoji život, jer tekuća voda otvara mogućnost prisutnosti mikroba. Za buduće astonaute – pronalazak zaliha vode u blizini površine olakšala bi im da ‘žive od zemlje’.

Znanstvenici su se dugo pitali postoji li mogućnost da tekuća voda povremeno teče na planetu. Ali, to nije jednostavno, jer su tamo temperature obično ispod 0 stupnjeva Celzijusa, a tlak zraka je toliko nizak da bilo koja tekućina brzo proključa. Ali, promatranja tijekom 15 godina pojačala su nagađanja o postojanju vode.

Alfred S. McEwen rekao je kako bi ovo otkriće znanstvenike trebalo usmjeriti koja mjesta treba pobliže istražiti. Znanstveni rad na ovu temu objavljen je u časopisu Nature Geoscience, a navodi se kako su identificirane molekule pune vode i soli perklorata. McEwen dodaje kako se radi o izravnoj detekciji vode u obliku hidratizirane soli, koja se javlja samo kada je nedavno bila prisutna tekuća voda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)