VIDEO: NAKON SUDARA Prstenasta galaksija u nastajanju

Autor:

Screenshot YouTube

Galaksija udaljena 30 milijuna svijetslosnih godina sudarila se s većom galaksijom pri čemu je nastala nova “vrlo svijetla” prstenasta galaksija, piše ras.org.uk.

Znanstvenici su ova galksiju nazvali po vrsti vatrometa ‘Kathrynin kotač’. Za otkrivanje su zaslužni doktor Quentin Parker sa Sveučilišta Hong-Kong i doktor Albert Zijlstra sa Sveučilišta Manchester, koji su pojavu uočili pomoću Schmidt teleskopa u Australiji.

 

  • “Ne samo što je ovaj sistem vizualno zapanjujuć. On je dovoljno blizu da postane idealna meta za detaljno istraživanje. Prsten je relativno male mase, nekoliko tisuća milijuna Sunca ili jedan posto galaksije Mliječni put”, rekao je Quentin Parker

 

Nakon sudara galaksija u međugalktički prostor puštene su velike količine plinova, većinom vodika, nastale su velike količine međuzvijezdane tvari i potaknuto je formiranje novih zvijezda.

Ovakvo nebesko tijelo u procesu nastajanja vrlo rijetko je vidljivo, otkriveno je tokom promatranja južnog dijela naše galaksije Mliječni put.

Dosad je poznato manje od 20 prstenastih galaksija koje su ‘završile’ proces formacije.

Galaksija ‘Kathrynin kotač’ je sedam puta bliža od bilo čeg sličnog snimljenog prije. U svojoj blizini ima vrlo malo galaksija i male su šanse da se sudar dogodi.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)