VIDEO: MINISTAR PAVIĆ “69 kuna nije malo”

HRT

Mirovinska reforma kreće u javnu raspravu u prvobitnom nacrtu koji je izradilo Ministarstvo rada i mirovinskog osiguranja, no Vlada je spremna na kompromis – poručio je nakon višesatnog sastanka sa sindikalnim čelnicima resorni ministar Marko Pavić. Sindikati i dalje nisu zadovoljni, ne isključuju prosvjede, a o svemu će više reći u srijedu.Ministar je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima sindikata kojima su ponudili kompromisni paket. Uspjeli smo naći rješenje koje ide u korist građanima, a koje je i financijski održivo, ne odustajemo da svaki građanin ima pravo prelaska u drugi stup, kazao je ministar.

Povećat ćemo atraktivnost drugog stupa s 3/4 od 27 posto dodatka, rekao je Pavić gostujući na HRT-u, no dodao je da taj dodatak ne rješava status onih koji su imali male plaće jer njime neće dosegnuti minimalnu mirovinu.

Htio bih umiriti građane i reći da u reformu ulazimo radi sadašnjih i budućih umirovljenika, želimo da mirovine rastu ali i da budu financijski održive za proračun, rekao je ministar.

Sadašnji umirovljenici su imali rekordan rast mirovina – u dvije godine Vlade Andreja Plenovića mirovine su podignute za 6,3 posto, imamo očigledan rast mirovina koji se prelijeva radi rasta plaća, istaknuo je ministar.

Na opasku da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je za HRT rekao da 69 kuna i nije malo te istaknuo – nedostaje nam 17 milijardi kuna iz proračuna.

Komentiraj