VIDEO: KRIZA U JEMENU Glad i kolera najviše prijete maloj djeci

Više od milijun pothranjene djece mlađe od pet godina živi u Jemenu na područjima kojima hara kolera, upozorila je u srijedu međunarodna humanitarna organizacija Save the Children.

Po posljednjim pokazateljima, epidemija smrtonosne kolere koja je počela u travnju 2015. zarazila je na području Jemena više od 425 000 ljudi i ubila gotovo 1900.

Organizacija Save the Children objavila je podatak kako se 44 posto novih slučajeva zaraze kolerom u Jemenu odnosi na djecu mlađu od 15 godina. Također, 32 posto smrtnih ishoda od kolere otpada na tu populaciju u zemlji u kojoj su razorni građanski rat i gospodarski kolaps doveli milijune stanovnika na rub gladi.

“Nije problem liječiti ni neishranjenost ni koleru pod uvjetom da je osigurana dostupnost osnovne zdravstvene zaštite”, izjavio je Tamer Kirolos, direktor organizacije Save the Children za područje Jemena. No, kaže Kiros, problem je što su u Jemenu “bolnice uništene, zdravstveni radnici nisu primili plaću gotovo godinu dana, a dostava osnovne pomoći se opstruira”.

Komentiraj