VIDEO: Hamas spreman za novi rat u Gazi, gradi nove tunele

EPA/MOHAMMED SABER

Vođa palestinskog islamističkog pokreta Hamasa u Gazi, Ismail Hanija rekao je u petak da je spreman za novi rat s Izraelom i da palestinske naoružane skupine grade nove tunele ispod enklave koja je pod blokadom.

Hanija je održao govor pred tisućama ljudi na pogrebu Hamasova borca koji je ovog tjedna poginuo u urušavanju jednog takvog tunela.

Hamasovo naoružano krilo, brigade Ezedina “al Kasama i pokreti otpora neprestano se pripremaju u zraku, na kopnu, na moru i pod zemljom”, kazao je.

Trupla sedmorice boraca umotana u Hamasovu zastavu nosile su stotine pripadnika brigada Al Kasama izvikujući slogane u kojima su pozivali na eskalaciju sukoba s Izraelom.

Premda je od kolovoza 2014. – nakon trećeg rata u enklavi u šest godina – na snazi primirje s Izraelom, bivši palestinski premijer je rekao da su naoružane skupine u Gazi i dalje kadre “u svakom trenutku reagirati na svaki sukob” s Izraelom.

“Istočno od Gaze junaci ispod zemlje grade tunele” duž granice s Izraelom, a “zapadno od Gaze junaci svakodnevno ispituju rakete” iz enklave koju kontrolira Hamas i koja je hermetično zatvorena izraelskom sigurnosnom ogradom s jedne strane i egipatskom tampon zonom s druge.

Sigurnosni izvori navode da je Hamas obnovio tunele koje je Izrael uništio u ratu u ljeto 2014. kojega je glavni cilj bio upravo njihovo rušenje.

Komentiraj