VIDEO: GLOBAL GREENING Na desetu godišnjicu zelenit će se znamenitosti i u Hrvatskoj

facebook.com

U godišnju proslavu Dana sv. Patrika, nacionalnog dana Irske, u organizaciji Tourism Ireland-a uključit će se rekordan broj mjesta diljem svijeta i u Hrvatskoj.

Deseta godišnja inicijative Global Greening, tj. “Globalno ozelenjavanje” održat će se ove nedjelje, 17. ožujka na više od 400 mjesta u 53 zemlje. U Hrvatskoj će sudjelovati pet gradova i devet mjesta.

U ovogodišnjoj inicijativi Veleposlanstvo Irske ponovno je surađivalo s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, s Rijekom, koja s irskim gradom Galwayom 2020. godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture,  a obilježavanju Dana sv. Patrika pridružila su se po prvi put i tri  velika dalmatinska grada: Zadar, Split i Dubrovnik.

Zagreb sudjeluje u “čišćenju i ozelenjavanju” sa četiri poznate znamenitosti:  Fontane (Hrvatske bratske zajednice),  Muzej suvremene umjetnosti,  Klovićevi dvori i  Meštrovićev paviljon.

Rijeka se treći put pridružuje Veleposlanstvu i njeno je sudjelovanje u ekološkoj inicijativi značajno jer će “ozeleniti” Trsatsku gradinu, utvrdu iznad grada, koju je u 19. stoljeću kupio Irac Laval Nugent iz Westmeatha, vojni vođa u austrijskoj vojsci koji je oženio hrvatsku plemkinju, i odabrao Trsat za svoje trajno prebivalište. Druga riječka zelena znamenitost bit će impresivne dizalice na Riječkom lukobranu, popularnoj šetnici   “Molo longo”.

Najveći grad na južnoj dalmatinskoj obali, Split, će ozeleniti fontanu na Rivi, ispred Prokurative. U Zadru će se ozeleniti najpoznatija gradska znamenitost, Crkva sv. Donata, a u Dubovniku će u zelenoj boji biti  palača Sponza na kraju Straduna.

Ozelenjavanje će biti vidljivo u nedjelju, 17. ožujka u sumrak, u 18.30 sati.  Poznate svjetske znamenitosti uključene u inicijativi Tourism Ireland-a za proslavu Dana sv. Patrika su London Eye i mnogi drugi.

Komentiraj