VIDEO: 90% KATALONACA ZA NEOVISNOST Španjolska suočena s najvećom krizom u svojoj demokratskoj povijesti

Vlada Katalonije objavila je preliminarne rezultate referenduma u Kataloniji, prenosi Associated Press.

Prema njima, 90 posto osoba koje su glasale na referendumu glasale su ‘za’ neovisnost.

Kako je objavila vlada Katalonije na svojem Twitter profilu, od 2.262,424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2.020,144 bilo je za neovisnost.

Ministar vanjskih poslova, Raul Romeva, obratio se Europskoj uniji od koje očekuje odgovor. “Europa mora izabrati između sramote i dostojanstva. Očekujemo odgovor”, poručio je.

Podsjetimo, cijeli dan na ulicama diljem Katalonije traje pravi rat između španjolske policije i brojnih Katalonaca koji su željeli pristupiti referendumu. Milijuni stanovnika Katalonije, unatoč sudskoj zabrani referenduma, željeli su glasati, a policija ih je u tome pokušavala spriječiti. Kao rezultat toga ostalo je oko 800 ozlijeđenih među kojima i 12 policajaca.

Tijekom noći javnosti se obratio katalonski predsjednik Carlesa Puigdemont koji je poručio kako su Katalonci zaslužili neovisnost u obliku republike. Oko 5,3 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na ovom povijesnom referendumu koji će ostati zapamćen po policijskom nasilju protiv građana Katalonije.

Tako se Španjolska suočila s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj povijesti jer katalonske vlasti nisu odustale od referenduma unatoč zabrani španjolskog ustavnog suda i prijetnjama policijskom represijom.

Sam rezultat referenduma ne iznenađuje jer se pretpostavljalo da će na njega izaći isključivo pobornici neovisnosti, a da će protivnici katalonske nezavisnosti, zbog činjenice što je referendum ilegalan, ostati kod kuće.

176,566 glasova bilo je protiv, dok je 45.586 listića bilo prazno. Nevažećih je bilo 20.129 listića.

Komentiraj