Saša Zinaja

VESNA ŠKARE OŽBOLT “Hrvatska je trebala tražiti prekid arbitražnog postupka”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jutros je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala teritorijalni spor sa Slovenijom i presudi Arbitražnog suda. Škare Ožbolt kaže kako se u Hrvatskoj ponašaju kao da se ništa ne događa, a u skladu s odlukom Sabora iz 2015. godine, a u Sloveniji najavljuju ‘dan odluke’.

“Ona ima, moram priznati, jako čudno ponašanje, počevši od onog famoznog kontaminiranja procesa do sada, imaju informacije što će se dogoditi i kada. Mi ne znamo kakav će biti odluka, niti nas zanima jer nas obavezuje odluka Sabora o izlasku iz arbitraže i ona nas službeno niti ne treba zanimati”, kaže bivša ministrica dodajući da bez obizra na to kakkva odluka bila, Hrvatska ju ne može primjeniti.

“Trebala je, čim smo izašli iz postupka, krenuti u snažnu diplomatsku inicijativu i objasniti što se dogodilo, kako, zašto, ali dogodilo se upravo suprotno. Vidjeli ste da je EK poduprla rad arbitraže, ali i pitijski rekla da stvari”, kaže dodajući da je Hrvatska odmah trebala zatražiti i inzistirati na obustavi arbitražnog postupka. Tada, smatra, ne bismo bili izloženi pritiscima kojima ćemo biti izloženi.

Vjeruje da tućba i dalje ostaje kao mogućnost, ali kaže kako je ona osobno zagovornica aktivne diplomacije. “Ako imate dokaz da je postupak prljav, da je bilo pokušaja podmetanja dokumenata kao što jest, utjecaja slovenskih predstavnika na arbitražne suce, mislim da su to dovoljni dokazi … Kako je RH došla do toga, manje je važno”, kazala je Škare Ožbolt.

Na kraju je još jednom ponovila da Hrvatska ne može prihvatiti odluku Arbitražnog suda jer ju obavezuje odluka Hrvatskog sabora.

Komentiraj