Vesna Pusić: “Ulazak Ukrajine u NATO značio bi da su sve članice u ratu s Rusijom”

Vesna Pusić, bivša ministrica vanskih poslova, povodom ruske aneksije okupiranih područja Ukrajine temeljem provedenog referenduma rekla je u programu N1 televizije da je to perverzni oblik etničkog čišćenja, koje treba upravo tako zvati.

“U toj politici identiteta možda najperveznije što smo dosad vidjeli, jer etničko čišćenje ima jedan benigni naziv, a zapravo je jedna užasna stvar koja je obično povezana s najgorim zločinima koje su Putinove snage počinile u Ukrajini”, istaknula je Pusić.

Naglasila da je ovo što se dogodilo u ove četiri regije nova razina etničkog čišćenja. Putin je ranije poručio da će se napad na pripojene regije smatrati napadom na Rusiju pa se postavlja pitanje hoće li takve napade iskoristiti za pokretanje nuklearnog rata.

“To nije Rusija, to je Ukrajina. Ovo je jedno peti put da Putin ili Medvedev prijete nuklearnim oružjem i nuklearnim ratom, i puno prije, i prije invazije je Putin krenuo tim prijetiti”, rekla je.

Putinova agresija upropastila kineske planove

Razmatrajući suradnju Kine i Rusije zaključila je: “Mislim da je Kini tog ludovanja dosta. Kina ima određeno savezništvo, ali Kina je uložila mnogo novaca i godina u projekt ‘Put svile’, trgovinsko povezivanje s Europom, i drugi projekt ‘Inicijativa 17+1’, još jedan trgovinsko-ekonomski model. Oba ta projekta su bitno vezana za Ukrajinu jer svi ti putevi prolaze kroz Ukrajinu i ona je ključna za taj novi kineski pristup i otvranje prema Aziji i Europi” i još dodala: “I to je Putinova agresija na Ukrajinu zapravo upropastila. Vidjelo se u Putinovim reakcijama nakon razgovora s kineskim predsjednikom da mu je ovaj rekao nešto oštro. On će sada pokušati pregovarati o miru. Ovaj mu je vjerojatno rekao da završi to kako god zna, što prije. On (Putin) mora spasiti obraz pred svojim krugom i potencijalnim konkurentima u Rusiji i to će pokušati učiniti tako da će reći da je donio još teritorija Rusiji i da su time postigli ono što su željeli i da nema razloga za dalje ratovanje. Mislim da je to razlog za ovu paradu, ovaj cijeli cirkus.”

Ukrajinski zahtjev za članstvo u NATO-u neće skoro biti odobren, jer to znači da su njegove članice u ratu s Rusijom

“Na to pozitivan odgovor neće brzo doći jer članice NATO-a smatraju napad na jednu zemlju napadom na sve i ulazak Ukrajine u NATO u ovom trenutku bi značilo da smo faktički svi u ratu s Rusijom. To se neće dogoditi jer zato ne postoji slaganje u NATO-u”, navela je Pusić.

 

Komentiraj