‘Vera Fisher: Izložba bez šminke’ otvorena do 6. lipnja

Vera Fisher: Izložba bez šminke

Krajem svibnja u prostoru antikvarijata ‘Dobra knjiga’ (Vlaška 89/1, Zagreb) otvorena je izložba ‘Vera Fisher: Izložba bez šminke’. Posjetitelji je mogu pogledati do 6. lipnja.

Autorica izložbe, kustosica Branka Hlevnjak se postavom usredotočila na avangardni istup umjetnice s radnicima Čistoće 1978. godine, koji se smatra jednim od prvih primjera participacijske umjetnosti.

“Da bismo razumjeli avangardnost i aktualnost umjetničkog djelovanja Vere Fischer i stavili u suvremeni kontekst akciju koju je izvodila 1978. s radnicima Čistoće, valja ju prihvatiti kao prethodnicu participacijske umjetnosti, umjetnosti zajedništva ili community arta. Društvena interakcija je u središtu umjetničke prakse koja se često odvija u javnom prostoru“,  ističe se u najavi izložbe.

Vera Fischer rođena je 27. siječnja 1925. godine u zagrebačkoj-židovskoj obitelji. Otac joj je radio u zagrebačkom Paromlinu, njena obitelj je stanovala u nastambama Paromlina. U dobi od jedne godine umire joj otac, seli se iz Paromlinske i odgaja ju majka. Tijekom Drugog svjetskog rata bila je internirana u logor na Rabu. Nakon kapitulacije Italije, Vera se pridružila Narodnooslobodilačkom pokretu u Hrvatskoj. Diplomirala je 1951. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Ubrzo nakon diplome napustila je klasični stil likovne akademije i okrenula se radikalnim studentskim tokovima vezanih uz 1968. godinu, filozofiji europskog hippie pokreta…

Svoj umjetnički vrhunac imala je 1960-ih kad stvara kolaže, bavi se pop skulpturom… U sljedećem desetljeću, kada je putovala po New Yorku,  okreće se fotografiji. Bila je uključena u rad ‘Svjetske konferencije religije za mir’ i u toj je misiji putovala svijetom. O njezinoj okupaciji tim projektom govori i rad na kojemu su zajedno isklesani križ i Davidova zvijezda, smještena na mjestu srca, kao simbol pomirenja židovstva i kršćanstva. Rad je umnažala, dijelila i izlagala diljem svijeta s idejom o “stvaranju nove više razine svijesti potrebne za ostvarenje etički zdravog društva”.

Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 1997. odlikovana je Redom Danice s likom Marka Marulića. Veliku “autobiografsku izložbu” priredila je 2002. godine u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu. Preminula je u Zagrebu 14. srpnja 2009. godine.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Komentiraj