Venezuelski parlament odobrio ugovor koji može omogućiti stranu intervenciju

Venezuelska Narodna skupština koju kontrolira oporba odobrila je u utorak povratak Venezuele u Međuamerički ugovor o uzajamnoj pomoći (TIAR) koji omogućuje legalnu eventualnu stranu vojnu intervenciju u zemlji zahvaćenoj krizom.

Tekst je “jednoglasno odobren i potpisan”, rekao je predsjednik parlamenta Juan Guaido nakon glasovanja na sjednici u Caracasu, točno šest mjeseci otkako se proglasio privremenim predsjednikom.

Time se Venezuela vraća u TIAR (poznat i kao Sporazum iz Rija) sedam godina pošto je iz njega istupio pokojni predsjednik Hugo Chavez.

Ključna odredbe TIAR-a, koji je ratificirala većina američkih zemalja na početku hladnog rata, leži u člnaku koji kaže da se napad na jednu državu smatra napadom na sve.

Juan Guaido kojega je za privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja, ne isključuje mogućnost strane vojne intervencije kako bi Nicolasa Madura svrgnuo s vlasti. Oporbeni čelnik naziva socijalističkog predsjednika Madura “uzurpatorom” jer su izbori na kojima je lani pobijedio po njegovu mišljenju bili “nepošteni”.

TIAR iz kojega su istupile i Bolivija, Ekvador i Nikaragva, smatraju sredstvom širenja američkog utjecaja u Latinskoj Americi.

Te su se zemlje ipak povukle 2012. ocijenivši da je ugovor pokazao svoju slabost 1982. tijekom sukoba na Falklandskim otocima između Argentine i Velike Britanije. Sjedinjene Države su tada bile neutralne.

Komentiraj