FaH

VENEZUELA Glavna državna odvjetnica oštro kritizirala sudsko preuzimanje parlamenta

Glavna državna odvjetnica Venezuele u petak je oštro kritizirala sudsko preuzimanje parlamenta, raskidajući veze sa socijalističkom vladom predsjednika Nicolasa Madura dok se šire prosvjedi i jačaju kritike međunarodne zajednice.

“Radi se o kršenju ustavnog poretka. Moja je obveza zemlji izraziti veliku zabrinutost”, rekla je Luisa Ortega koja se smatrala važnom saveznicom socijalista koji zemljom vladaju posljednjih 18 godina.

I dok su ostali vodeći političari nakon napuštanja vlade bili vrlo blagi prema režimu, vrlo se rijetko događa da neki visoki dužnosnik bude tako kritičan. Madurovi protivnici tumače da to pokazuje kako potpora Maduru u zemlji pada.

Od ranoga jutra deseci studenata prosvjedovali su u Caracasu pred zgradom Vrhovnog suda koji je ranije ovoga tjedna uzurpirao ovlasti parlamenta u kojem većinu ima oporba.

Grupice prosvjednika nakratko su blokirale autoceste oko glavnog grada, mašući nacionalnim zastavama i noseći transparente poput “Ne diktaturi”.

I jedne i druge potisnuli su policajci i vojnici opremljeni štitovima za suzbijanje nereda.

Venezuelanski Vrhovni sud preuzeo je u noći na četvrtak zakonodavne ovlasti parlamenta u kojem oporba ima većinu, a prije toga je zastupnicima ukinuo imunitet.

Venezuelanski socijalistički predsjednik Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, kontrolira sada sve grane vlasti: izvršnu, zakonodavnu i sudsku, te vojsku.

Glavni tajnik Organizacije američkih država Luis Almagro zatražio je u petak od Stalnog vijeća te organizacije da održi hitan sastanak posvećen krizi u Venezueli.

Almagro ističe da sastanak traži kako bi “zajedno razmotrili situaciju i donijeli primjerene odluke”, u skladu s propisima te organizacije koja okuplja tridesetak država američkog kontinenta, uključujući SAD.

Komentiraj