Veljko Ostojić: “Nešto hitno moramo učiniti ako se planiramo dobro pripremiti za sezonu”

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić u nedjelju je za N1 govorio o aktualnostima vezanim za koronavirus, popuštanje mjera i prognozama za turističku sezonu.

Situacija na jugu države, kaže, nije dobra. “Ni u PGŽ nije sjajno, a Istra je s još tri županije proglašena kao zelena regija, što je dobar znak prije početka predsezone, a Njemačka će imati, kao i prošle godine, županijski pristup prema Hrvatskoj. Na centralnoj epidemiološkoj karti Europe Hrvatska će biti prikazana prema županijama”, rekao je Veljko Ostojić.

Dodao je da možemo očekivati neki turistički promet, no ističe da inače kada je Uskrs bio rano nisu bili veliki brojevi dolazaka ni noćenja. “Možemo očekivati promet domaćih gostiju, nešto više Nijemaca, a s drugih tržišta ovisit će o ograničenjima po povratku u zemlju iz koje dolaze”, kazao je i dodao da se protivi da Covid putovnica bude preduvjet za prelazak granice. “No ako je to medij koji će omogućiti brži prelazak granica, omogućiti predočenje da je osoba cijepljena, napravila test, preboljela… prije dolaska u zemlju, zagovornik sam takvog dokumenta”, rekao je Ostojić.

Država, dodaje Ostojić, za sada nema neki određeni plan za predstojeću sezonu. Poručuje da moramo hitno nešto učiniti ako se planiramo dobro pripremiti za sezonu. “Plan mora biti zasnovan na mjerama koje omogućuju da kao zeleni dočekamo sezonu, a važno je imati i dobru komunikaciju prema gostima koji nam mogu doći. Velike marketinške aktivnosti i promotivne akcije nisu prioritetne u ovoj situaciji – fokusirao bih se na informiranje gostiju. Važno je da gosti znaju kako mogu doći do destinacije i što ih tu čeka”, rekao je Ostojić.

Kampanja ‘Stay Safe in Croatia’ će, kaže, svima dati do znanja da radimo ozbiljno na području sigurnosti. “Nadamo se da će se i turistički djelatnici, nakon rizičnih skupina, biti cijepljeni. Sa sustavnim pristupom prema pojedinim tržištima možemo imati prilično dobru turističku sezonu”, istaknuo je Veljko Ostojić.

Puno je stvari koje se ne mogu prognirati, situacija se mijenja iz dana u dan. Ipak, Ostojić smatra da bi sezona trebala biti između one prošlogodišnje i sezone iz 2019. godine.

“Bila bi tragedija da nam se nešto zakomplicira, pa da u svibnju budemo u crvenoj boji. Stožer to radi relativno dobro i postepeno popuštanje je logično i s tim treba ići dalje. Ipak, u vidu bi prilikom donošenja odluka trebalo imati i situaciju u svakoj županiji posebno”, zaključio je direktor Hrvatske udruge turizma.

Komentiraj