Veliko ime arhitekture: Djela Waltera Gropiusa obilježena su strogom jednostavnošću

Walter Gropius bio je poznati njemačko-američki arhitekt i teoretičar arhitekture. Ubraja se među pionire moderne arhitekture, poput američkog arhitekta Franka Lloyda Wrighta, njemačkog arhitekta Ludwiga Miesa van der Rohea i brazilskog arhitekta Oscara Niemeyera. Osnovao je ‘Bauhaus’ školu dizajna u Weimaru. Ta škola je postala poznata po svom pristupu dizajnu, također je bila poznata po svojoj nekonvencionalnoj vrhunskoj umjetnosti i arhitekturi.

Tijekom vojnog roka u Prvom svjetskom ratu zaslužio je čin bojnika ali i gotovo poginuo. Godine 1915., oženio je udovicu Gustava Mahlera, Almu Mahler, s kojom je imao dvoje djece; Manon, koja je u 18. godini umrla od dječje paralize. Drugo dijete, Carl Martin, rodio se teško bolestan i umro je s deset mjeseci, nakon čega je propao njihov brak. Inače, ta poznata austrijska skladateljica i slikarica, bila je u braku s poznatim osobama svoga vremena, s Gustavom Mahlerom, Walterom Gropiusom i Franzom Werfelom. Bila je nadahnuće umjetnicima za njihova djela. Smatra se jednim od simboličkih likova povijesti 20. stoljeća kao fatalna, intelektualna i ekscentrična žena.

A Walter Gropius je u svom atelijeru u Berlinu od 1928. godine projektirao mnoge stambene zgrade, radnička naselja, javne zgrade, djela koja su obilježena strogom jednostavnošću. Nakon dolaska nacista na vlast emigirira 1934. godine u London, a 1937. u SAD, gdje predaje na Harvardu i osniva u Chicagu New Bauhaus. Projektirao je  ambasadu SAD-a u Ateni, neboder Pan-Am u New Yorku i izradio plan za rekonstrukciju starog središta Bostona. U tom gradu je i umro 5. srpnja 1969. godine.

Komentiraj