Veliki interes građana: Bliži se zadnji dan upisa trezoraca, ovdje su detalji

Autor:

13.11.2023., Zagreb - Drzava izdaje narodne trezorske zapise koji se mogu kupiti u FINA-i. Prvi krug upisa krece u ponedjeljak, prinos je 3,75 posto. Trezorci ce se kupovati uz diskont, po cijeni od 963,95 eura za jedan zapis, a po dospijecu gradjani će dobiti 1000 eura za jedan zapis. 
 Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Rok za upis trezorskih zapisa istječe u ponedjeljak 20. studenog u 11 sati. Za sve one koji čekaju posljednji trenutak, odnosno zadnji dan za upis i uplatu, donosimo neke savjete na što pripaziti kako bi plaćanje bilo valjano.

Naime, zbog pravila platnog prometa, sve uplate koje se obave tijekom kasnog popodneva ili navečer, provode se tek dan poslije, i Ministarstvo financija neće ih priznati kao valjane. Znači, sve mora biti provedeno s datumom zadnjeg dana ponude, 20. studenog.

“Građani se moraju jako dobro informirati o terminskim planovima svojih banaka, ako plaćaju preko banaka. U FINA-i – na šalteru FINA-e do 14 sati 20. studenog”, kaže savjetnica Uprave FINA-e Gordana Soldo.

Rokovi za uplate razlikuju se od banke do banke, i najčešće istječu između 15 i 16.30. Ponegdje se rokovi razlikuju i ovisno o tome plaća li se u poslovnici ili putem interneta.

“Ako ulagatelj obavlja plaćanje posljednjeg dana roka za uplatu, odnosno 20. studenog 2023., kod pružatelja platnih usluga treba se informirati do koliko sati treba obaviti uplatu da bi ista bila provedena s datumom 20. studenog 2023., jer se od određenog vremena, poslijepodne, uplate provode s datumom izvršenja sljedećeg radnog dana”, upozorili su i iz Ministarstva financija.

Za one koji će plaćati u FINA-i, putem POS uređaja, važno je da pripaze na odobrene limite na karticama, koji im možda neće biti dovoljni za kupnju većeg broja trezorskih zapisa, navedenih u ponudi. Sve će to biti mnogo drukčije kada vrijednosne papire države građani budu mogli kupovati putem digitalne platforme.

“Plan Ministarstva je u budućnosti razviti IT rješenje, odnosno digitalnu platformu putem koje će građanima biti ponuđeni ne samo trezorski zapisi i narodna obveznica nego i cijeli set državnih vrijednosnih papira u koje mogu investirati. Sve će moći vidjeti online i online će moći obavljati uplate”, rekao je državni tajnik Ministarstva financija Davor Zoričić.

Držanje do dospijeća

Trezorske zapise najbolje je držati do dospijeća, odnosno ne prodavati ih prije roka od godinu dana. A za one koji ih iz bilo kojeg razloga odluče prodati – rješenje je trgovanje na Zagrebačkoj burzi. No tada je moguć i gubitak dijela uloženog novca.

Obveznice, koje su građani kupovali u ožujku, mnogo su likvidniji vrijednosni papiri. Do sada je na Zagrebačkoj burzi prodano narodnih obveznica u vrijednosti od 14 milijuna eura, što je samo oko 1 posto ukupne izdane vrijednosti.

Građani često odustanu od prodaje kada u cijenu uračunaju i brokerske naknade, koje također utječu na isplativost trgovanja putem Zagrebačke burze.

Svi građani koji u FINA-i podnesu upis trezorskih zapisa moći će ih i kupiti. Ako bude potrebno, iznos od 440 milijuna eura povećat će se, poručio je ministar financija. Interes za trezorskim zapisima dvostruko je veći od očekivanog. U prvih pet dana otkako je građanima omogućen upis za kupnju, to je učinilo više od 33 tisuće građana. Dosad su uplatili 800 milijuna eura.

Velik je interes građana, jer je ovo trenutačno najbolji prinos koji mogu ostvariti na ulaganje koje nije rizično. Trezorski zapis je kratkoročni vrijednosni papir. U ovom slučaju njegovo je dospjeće za godinu dana, a kamatnu stopu jamči Ministarstvo financija – 3,75 posto. Toliku kamatu na oročenu štednju u ovom trenutku ne nudi ni jedna hrvatska banka.

Uplata 964 eura

Dakle, svi koji sutra do 11 sati u poslovnicama FINA-e podnesu zahtjev za upis trezorskih zapisa sa sutrašnjim danom trebaju i uplatiti 964 eura. Nakon dospijeća, za godinu dana na račune će im sjesti 1000 eura. Naglasimo još jednom da upis trezorskih zapisa neće biti važeći ako uplata građana ne bude provedena sutra.

Postoje dva kruga upisa trezorskih zapisa. Onaj za građane završava sutra, a drugi krug odnosi se na tvrtke i on će biti otvoren samo u utorak ujutro od 9 do 11 sati. Trezorski zapisi izdat će se 23. studenoga, a 24. studenoga, u petak – trebali bi se uvrstiti na Zagrebačku burzu, javlja HRT.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.